Hållbart storprojekt i Finland

För 615 miljoner kronor ska NCC bygga 526 hyreslägenheter i finska Åbo. Huset är i betong och hållbarhetsmålen är högt satta. Det ska bli LEED Platinum och energiklassificering A.

Bostäderna är fördelade i fem hus och de blir startskottet för ett nytt bostadsområde i staden. I NCC:s uppdrag ingår även att bygga ett parkeringshus och en innergård ovanpå. 

Byggherre är NREP och markarbetena påbörjades i mars och det första huset ska stå klart i januari 2024. Förnybara energikällor som bergvärme och solpaneler kommer att användas för uppvärmning av husen och en del av elproduktionen.

Husen byggs i betong på ett väldigt traditionellt sätt. Pålning görs med betongpålar och grunden platsgjuts. Stommen består av golv och bärande väggar i platsgjuten betong medan väggar mot trapphus, väggar mot hisschakt, trapphusgolv, trappor och de inre ytterväggarna är prefabricerad betong, 

– Betongpålar ger ett lägre koldioxidavtryck än stålpålar och har en livslängd på 100 år. Vi använder återvunnet stål till armeringen och överblivna pålar mals ner och blir fyllnadsmassa på platsen, säger Elias Mäkelä, NCC Building Nordics.

I grunden används ECO-betong, som innehåller slagg, där det är möjligt. 

-Samtliga betongdelar räknar vi har en livslängd på 100 år, säger Elias Mäkelä.

Swerock levererar fabriksbetong och prefabelementen tillverkas av Porin Elementtitehdas. Trapporna tillverkas av As Alistron vars fabrik drivs av solenergi.

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka