Min bild av betong

Betong. Skrovlig yta. Slät som sammet. Finns i broar och hus, som konstverk, inredning med mera. Ett otroligt material tycker jag. Det var Roger Andersson som fick mig att börja fota betong. Byggarbetsplatser, arkitektur och människorna bakom.


”Nu ska ni få se bilder av betong som ni aldrig sett förut”. Det sa Roger Andersson för ett antal år sedan. Och det är delvis Jenny Almersdotters ”fel”. Som layoutare på den tidning jag fotograferade för då, uppmuntrade hon mig att ta ut svängarna. Jag vågade göra mer konstnärliga och personliga bilder.


Vem som helst som är lite teknisk kan ju ta en skarp bild med rätt färger och raka linjer. Det här lite för mig nyare sättet att bildbehandla, kom till genom att jag skulle göra ett så kallat makro i Photoshop. Ett makro är en inspelning av olika effekter som läggs på som en kaka på en kaka. Jag ville försöka mig på HDR, High Dynamic Rage, som var populärt då. Ett sätt att fånga detaljerna i de ljusaste och mörkaste delarna av ett foto.


Jag följde instruktioner från en fototidning men gjorde fel. Jag missförstod instruktionerna. Men jag hade spelat in ”felen” som ett makro. Som blev ett alldeles eget Boel-makro som jag än i dag använder på många bilder.


Jag har ett eget bildspråk.Häng med! Varje vecka kommer det en ny bild.


Det kan bli en detalj, en översikt, eller människor.Utan människor, ingen betong.


Här Mariebergsbron i Göteborg den 4 mars 2010. Läcker med sina röda färginslag. Jag fascineras av halvfärdiga byggen, spretande armeringsjärn och att ofta få fotografera från höjder, trots att jag är så höjdrädd. Exempel på det kommer nästa gång.

Kamera: Nikon D200
Inställningar: ISO 200
Bländare: 8,0
Tid: 1/250
Objektiv: 28 – 70mm.

Profilbild

Om författaren

Det är mycket jag har fått göra för att försörja mig under början av min fotografkarriär. Mitt allra första jobb var som mangelbiträde, jag var guide på Nääs slott, larmoperatör på säkerhetsbolag och trafikkoordinator på flygplats. Jag började frilansa 1987. År 2001 vidareutbildade jag mig till journalist och har gjort några år på dagspress, främst som fotograferande lokalreporter. Mitt hjärta är inom byggbranschen. Varje vecka kommer jag att dela med mig och berätta om ett fotografi, från alla år som jag har fotograferat just, betong.

Skriv och tryck Enter för att söka