Anrika gjutningar i Jönköping!

Huskvarna Cementgjuteri har varit leverantör till Stadsvallsparken i Jönköping. Foto: Henrik Engström.

Ända sedan 1970-talet har Huskvarna Cementgjuteri varit leverantör till Stadsvallsparken i Jönköping, i folkmun kallad Vallen. Den är hemmaplan för Jönköpings Södra IF i Superettan och ligger mitt i Jönköpings stadspark. Många anser den vara Sveriges vackrast belägna arena där den ligger på ett berg med utsikt över Vättern och Jönköping.

Sveriges vackrast belägna arena? Svårt att säga emot. Foto: Henrik Engström.

Nu har Huskvarna Cementgjuteri nya ägare men fick förnyat förtroende när Vallen skulle byggas till och få nya läktare.

-I tre etapper har vi byggt till med gamla och nyutvecklade system i lokalproducerad prefab. År 2020 byggdes södra läktaren, 2021 norra läktaren och i år, 2022, den östra läktaren, säger Henrik Engström, vd för Torps Byggelement och en av ägarna till Huskvarna Cementgjuteri.

Södra läktaren byggdes till med lounge 2020 och gräset består av hybridgräs för en förlängd säsong.

– Det var många turer innan kommunen bestämde sig för att bygga ut på befintlig plats och bara där finns en intressant story. Det är ett projekt som jag är extra stolt över och som ligger mig mycket varmt om hjärtat, säger Henrik Engström.

Huskvarna Cementgjuteri, eller HC-Betong som det förkortas, fyller 100 år i år och börjar firandet med invigning av Stadsvallen.

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka