Attack mot Sandells kontor!

”Tydligen är vi modernister och fascister”

-Thomas Sandell, arkitekt, sandellsandberg.

Arkitekt Thomas Sandell skriver på Facebook att hans kontor fått besök av Arkitekturupproret som lämnade ”visitkort på kontorets fönster” i form av ett klistermärke. Han skriver även att andra kolleger råkat ut för samma sak.

Arkitekturupproret beskriver sig själva på sin hemsida som ”en ideologiskt obunden ideell folkrörelse som arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer.”

Man är starkt kritisk till betong och skriver att ”brutalistiska betonglådor utan arkitektur brukar gå långt i alla fultävlingar” och en artikel på deras hemsida beskriver ”svenska arkitekternas entusiastiska dans kring en kalv av rå betong.”

Thomas Sandell skriver vidare på Facebook: Tydligen är vi modernister och fascister i deras ögon… hmm. Vad Arkitekturuppropet gör är att sätta fingret på ett naturlig behov av att förändra och utveckla. Så de har rätt i mycket men deras förslag på lösning är helt fel. Jag tror på att lära av historien och byggnadskulturen och titta framåt, inte kopiera en stil från en favoritepok i historien. Jag gör vad jag tror är rätt och alla andra är fria att göra vad de tror är riktigt. Att klistra lappar på kontoret och kalla oss fascister är naturligtvis ingen väg framåt. Inte för någon.”

”Vi till och med raderar kommentarer på Facebook som skämtar om skadegörelse”

-Sigvald Freylander, ordförande i Arkitekturupproret

-Arkitekturupproret har inte ”attackerat” något eller någon med vare sig ”klistermärken” eller något annat, säger Sigvald Freylander, ordförande i Arkitekturupproret, till Betongvärlden.

Han berättar att de har sett några av dessa klistermärken på stan för något år sedan och att det diskuterades i deras facebookgrupper

-Arkitekturupproret kritiserar enbart byggnader och bara i medier och under offentliga möten. Alla personangrepp, vandalisering och skadegörelse är helt främmande aktiviteter för oss. Det står också i våra regler på Facebook att vi till och med raderar kommentarer som skämtar om skadegörelse, säger Sigvald Freylander.

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka