Torskarna trivs i betongen!

”Man får en ansamling av torsk på samma ställe, när de då leker får vi relativt mycket torskfiskägg på en begränsad yta”.

/Lars-Olof Axelsson, Projekt Fjordtorsk till ST-tidningen.

I Stogfjorden, mellan Tjörn och Orust, har företaget Scanfjord en musselodling. Där ska torskarna få ett nytt rev i betong med hjälp av Tjörns sparbanks pengar och kunskap från entreprenören Lars-Olof Axelssons, Projekt Fjordtorsk.

Det skriver ST-tidningen som berättar att det till en början kommer placeras ut tio konstgjorda torsk- och hummerrev. Tjörns sparbank sponsrar hela kostnaden om 200 000 kronor.

– Vi lägger ner rev, och naturen krokar arm. Sedan sköter naturen det här själv. Det blir ett ekosystem som byggs upp på de här strukturerna. De är gjorda i betong och där sätter sig plankton och alger, som då drar till sig strandkrabbor, hummer, fiskar, säger Lars-Olof Axelsson till ST-tidningen.

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka