Attacus får stororder i Barkaby!

”Kvarter Atlas, kommer bli en del av Barkarbystadens hjärta och vara navet för allt som händer i området.

/Sarah Segerman projektchef för kvarteret.

Attacus Stomsystem har fått uppdraget att projektera, producera och montera stommen till Kvarter Atlas i den framväxande Barkarbystaden utanför Stockholm. Elementen tillverkas i Strömsund för leverans under hösten 2022 och montaget ska vara klart i april 2023.

Barkarbystaden är ett stort stadsbyggnadsprojekt i Järfälla där det planeras för totalt 18 000 nya bostäder intill Barkarby handelsplats. Mitt i området bygger fastighetsbolaget Åke Sundsvall Kvarter Atlas med 300 bostäder fördelat på såväl hyresrätter som bostadsrätter och äganderätter. Bostäderna finns i flera storlekar, från små ettor till femrummare i två plan.

Det är tredje gången Åke Sundvall bygger i Barkarbystaden. Tidigare har man bland annat byggt det prisbelönta kvarteret Paraden.

Fastigheten kommer även inrymma garage, kontor och andra kommersiella lokaler i gatuplanet – däribland en matbutik. Läget mittemot den nya tunnelbanestationen gör att Atlas verkligen ligger mitt i den nya stadsdelen.

– Det är ett stort projekt så produktion och leverans är minutiöst planerat, säger Hanna Zetterholm, projektledare på Attacus Stomsystem.

Kvarter Atlas ligger mitt emot Sveatorget och Barkarbystadens tunnelbanestation där stadslivet blir som mest livfullt. Mot Sveatorget reser sig en sammanhållen högre fasad som passar till stadsrummets större skala och offentliga karaktär. (Visionsbilder: DinellJohansson).

Kvarter Atlas har ritats av arkitekterna Dinell Johansson och hålls ihop av de nedersta våningarna för att sedan fördelas på fyra huskroppar. Resultatet blir bland annat en skyddad innergård en trappa upp som bara kan nås av de boende. Bottenplan kommer att vara i slipad betong medan bostadsplanen kommer att ha en spritputsfasad.

– Balkongerna är specialgjutna med fördjupningar för bland annat belysning som också bidrar till kvarterets estetiska gestaltning, säger Hanna Zetterholm.

Betongstommen med väggar, balkar, bjälklag och balkonger börjar levereras och monteras i början av september 2022 för att vara slutmonterad i juni 2023.

– Vi har varit ansvariga för att dimensionera, konstruera och arbeta fram ritningar för projektet. Vi har ju betongspecialister som kan optimera stomkonstruktionen för bästa tekniska och ekonomiska prestanda, säger Hanna Zetterholm.

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka