River bort segregationen!

”Här är ganska stor koncentration av dem som inte talar svenska som inte försörjer sig själv. Jag tror inte det är en bra miljö för att komma ur det. Men det är inte därför vi river, ur bolagsperspektiv hade vi inget val.”

/Göingehems vd Magnus Nilsson till DN

Östra Göinge kommun har beslutat att riva ett helt kvarter med 123 lägenheter. Eftersom stommen är i betong hade en renovering varit det mest hållbara men motivet att riva och bygga något nytt kan vara så enkelt som att få bort segregationen, enligt DN.

Kvarteret heter Ringen och ligger i eden lilla orten Hanaskog som byggts upp kring företaget Tarkett som haft så många som 700 anställda i sin fabrik. Nu är antalet 200 och många lägenheter har varit svåra att hyra ut.

Det gjorde att kommunen tog in många flyktingar som bekostades med statliga pengar, men nu är de pengarna slut.

Magnus Nilsson, ordförande i Göingehem, säger till DN att ”det inte handlar om att göra sig av med oönskade hyresgäster, men att det är bra att rivningen sammanfaller med kommunens perspektiv.”

– Det här är ett område som inte har främjat språkutveckling, egen försörjning och arbete. Jag tror att om nu de som bor här efter hand flyttar ut lite mer utspritt till våra fastigheter ute i byarna så ökar vi förutsättningarna för folk att lära sig språket genom att träffa grannar som kan svenska och lära känna andra som inte är bidragsberoende, säger Magnus Nilsson till DN.

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka