Nordbyggs tio-i-topp!

Fredrik & Roger poddar live från entréscenen.

De hetaste snackisarna på Nordbygg korades idag. Det vill säga de tio coolaste. Både och alltså, det är inte så ofta. Det var i vår livepodcast Fredrik & Roger som listan presenterades på entréscenen på Nordbygg i Stockholm. Vill du lyssna, luta dig tillbaka och klicka här! Annars får du det hela härnere. Håll i er.

10. Peter Söderberg. Många pratar om den avgående projektledaren för Nordbygg, så klart. Mässorna var döda för tio år sen enligt alla förstå-sig-påare men Nordbygg har gått starkt. Vinner man matchen får man alla poängen. Grattis Peter! Jag gjorde mässorna Betongfeber 2007 och 2009 tillsammans med Peter och uppskattar hans lugn, men även vakenheten för nya idéer. Vi skrev historia, men det tar Peter och jag över en öl.

9. Lim. Det går att limma upp saker på kakel så man inte behöver borra och bryta fuktspärrar. Företaget Design for Bath har en bra produkt, men det finns förstås fler. Framtidssnackis.

8. Nordic Climate Group. Alla snackar om företag som köper upp och blir större. NCG är hetast just nu genom förvärvet av norska Tempra.

7. Sandra Mobaraki. Bygg-Sandra, medgrundare till Årets Byggkvinna anordnade kvinnlig nätverksträff. Sånt snackas det om. Sandra var nominerad till priset Ung&Tung på Betonggalan 2021, men gick inte hela vägen utan besegrades av Mustafa Sherif, Afry. Men en nominering i Ung&Tung är tungt.

6. Dafo. Med sin virtuella brandsläckningskurs tar de brandbranschen med storm. Det är hett. Gå in i virtuella rum med olika sorters bränder, välj rätt släckare och släck på rätt sätt. Bli godkänd eller gör om. Jag fick förstås godkänt.

5. Hallström PR:s trendrapport. Ska man sälja kunskap, visa att man vet hur trenderna ser ut och ska göra det på Nordbygg. Ja, då tar man fram en trendrapport i fickformat som man delar ut. Och de är rätt ute, tycker jag. Vår pod Fredrik & Roger bubblar strax utanför deras listan. Nästa gång.

4. VVC. Varmvattencirkulation. Ett system som får vattnet att cirkulera i varmvattenröret som leder mellan varmvattenberedaren och tappvattenkranarna i flervåningshus vilket gör att man minskar tiden från att en brukare öppnat kranen till att man får tillräckligt varmt vatten. Låter fantastiskt, men det snackas om att det är en energitjuv och nu finns alternativ. Bland annat ett prefabricerat system från Uponor. Hursomhelst, för, emot, hett eller coolt. Snackis, det kommer mera.

3. Recoma. Återbruk är hett och kan man presentera en produkt av återvunna kompositförpackningar som blir byggskivor, ja då får man Nordbyggs Guldmedalj för årets mest innovativa nyhet. Räcker till tredjeplastsen.

2. Uppkopplad arbetsplats. Aldrig har det funnits så många montrar på Nordbygg med företag som presenterar appar och digitala lösningar för byggplatsen. Själv fastnade jag för Brinja som har en sensor som sätts på hjälmen. Ramlar den i golvet från huvudet händer inget, men ramlar den från en höjd över två meter får platschefen ett larm och kan kolla att ingen olycka skett. Utrymningslarm och sensor för betongfuktighet finns som tillval.

1. Robothunden Spot. Alla pratar om robothunden som smyger runt på byggplatsen och samlar information om fallgropar och andra risker. Den kan till och med släcka bränder. Nästa Nordbygg kommer robotarna att ha tagit över. De kommer till om med ha en podcast. Fredrik, Roger & Spot.

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka