Eleven och den spruckna formen!

”Blev lite stressigt när en av formarna började läcka”.

Den här veckan har jag fått en elev som ska läras upp för att sedan köra åt oss på Betongindustri. Han har kört betong tidigare, men det är sisådär 40 år sen så det har ju hänt en del både med fordonen, betongen och byggena på den tiden. Han har kört både trågbil (innan betongbilarna fick roterare hade de som en djup balja som man körde betongen i) och roterbil, men det skiljer en del även på roterbilarna jämfört med då.

Den största skillnaden är kanske rännan, förr hade man en påhängsränna där chauffören hängde på de sektioner som behövdes och sedan kördes rännan för hand under lossningen. Idag är rännorna hydrauliska och körs med fjärrkontroll. Lite kul är det att han har kört åt Upplands Betong som inte finns längre.

Betongvärlden

Vi började veckan med att få en perfekt rännlossning för en nybörjare, så han fick prova på det på en gång. Det krävs lite finlir när man svänger rännan, fjärrkontrollen är väldigt känslig och det finns en risk att man sopar till någon eller något så det behöver man öva lite på. Den här lossningen var bara fundament så det fanns gott om plats att prova på.

Efter avklarad lossning spolade vi rännan och nästa lass blev till en minipump/slangpump. Inga bekymmer alls där heller. Det märks att han har varit med förr.

Efter jobbet skulle vi åka ner till verkstaden i Jordbro för att hämta min lastbil som hade varit på service. Eftersom eleven väntar på sitt förarkort till färdskrivaren så får han inte köra lastbil än, så vi mötte upp chefen på verkstaden. Planen var att jag skulle ta min bil till min hemmaparkering och eleven och chefen skulle köra upp den andra lastbilen till Ulvsunda.

Tyvärr visade det sig att min lastbil hade fler felkoder när den hade varit på service än den hade innan och dessutom hade en dörrkontakt gått sönder. Den byttes i oktober, verkar vara bra kvalitet… Givetvis vägrade vi att hämta ut bilen i det skicket så ungefär sex timmars jobb och en till stilleståndsdag kostade detta slarv oss. Irriterande.

Efter två dagar på lugna Ulvsundafabriken fick vi köra i Hammarby och där är det betydligt högre tempo. Full rulle hela tiden och vi hann lossa både minipump och mastpump, perfekt. På eftermiddagen fick vi ett rännjobb till en firma som gjuter flytbryggor. Trevligt jobb som dock blev lite stressigt när en av formarna började läcka. Kunden, jag och eleven jobbade på tillsammans för att få stopp på läckan och efter en stund hade det åtminstone bromsats upp ordentligt, skönt!

Profilbild

Om författaren

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag kör till vardags för Heidelberg Materials Betong Sverige men när det behövs kör jag även åt andra aktörer. Mina intressen förutom betong är loppisar, jänkare, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre.

Skriv och tryck Enter för att söka