White i ukrainskt samarbete!

Det ukrainska arkitektkontoret Studio Zmist sökte samarbetspartners för återuppbyggnaden av Ukraina och White Arkitekter tackade omgående ja. Nu inleder de två arkitektbyråerna ett långsiktigt samarbete för både affärer och kunskapsutbyte.

– Snart kommer vi att behöva återställa förstörda byggnader och städer. Och vi kommer att behöva göra det tillsammans med våra kolleger från White och andra företag som är redo att samarbeta den närmsta tiden. Vi tror att samarbeten med internationella arkitektkontor skulle vara ett win-win-fall just nu, säger Markiian Maksymiuk, arkitekt och partner på Studio Zmist. 

Då stora delar av Ukrainas städer och infrastruktur har ödelagts och i stort sett alla arkitekt- och byggföretag är frysta tog Lviv-baserade Studio Zmist kontakt med europeiska arkitektkontor för att samarbeta i återuppbyggnaden av landet efter kriget.  

Ett av dessa var White,  ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, som bjöd in till en dialog som nu lett fram till ett konkret samarbetsavtal på lika villkor. Förutom att bygga upp det som har förstörts handlar det om att göra förändringar för en mer hållbar utveckling.  

– Ukrainska arkitekter vill leverera grönare och mer hållbara städer – inte bara reparera och återställa dem till sin ursprungliga form. I det här fallet kommer vi att lära av varandra och samarbeta i specifika gemensamma projekt, säger Carl Bäckstrand, vice vd för White Arkitekter och chef för bolagets internationalisering. 

Förhoppningen är att avtalet ska inspirera till fler gränsöverskridande samarbeten mellan aktörer inom byggbranschen.

Sergiy Todoriv, Markiian Maksymiuk, Yurii Maksymiuk, Solomiia Halayko, and Orest Pidhaniuk på Studio Zmist. Foto: Lilia Luchyshyn.
Profilbild

Om författaren

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Skriv och tryck Enter för att söka