Vi behöver en Elon Musk!

Direkt från Almedalen.

En byggplats ser nästan likadan ut 2021 som den gjorde, 1921 eller 1821. Det menar författarna Henrik Melkstam och Mikael Sjölund som presenterar sin bok ”Bygg för fler” under Almedalsveckan. På Svensk Byggtjänsts seminarium berättade de att det finns 250 000 i kommunala bostadskön och på jagvillhabostad.nu finns 400 000 bostadssökande.

-Vi måste se bostaden som en produkt och flytta från gropen till fabriken. Använda oss av industriella byggmetoder och få repetition och förbättringar, säger Henrik Melkstam.

Med via länk på seminariet var Emma Hult (MP), ordförande i civilutskottet.

-Lagstiftningen vi har är grundad på det vi alltid gjort. Men nu finns möjlighet att anlita certifierade byggföretag som fått godkänt för vissa lösningar, då behöver de inte granskas varje gång. Vi kommer även få nya byggregler som kommer att förändra, säger hon.

Hon tycker även att vi borde studera Finland mer, där det tagits ett beslut med bred politisk engihet om att det får kosta statliga pengar för att bygga.

-De är det enda land i Europa där bostadsbristen minskar, säger Emma Hult.

– Jag önskar att någon av de stora företagen går före. BoKlok är ett exempel, man måste våga ställa om och testa. Det skulle kunna ge många arbetstillfällen på platser som inte har arbeten idag, säger Emma Hult.

Per Bohlin, vd Rehouse, inom SIBS-koncernen, avslutade med tre punkter som han ser som lösning:

-Investeringsstödet måste tillbaka, förenklat PBL och fortsätta att få bygga på tillfälligt bygglov, en möjlighet som försvinner 1 maj 2023.

Boken går att beställa här!

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka