Anrik industrilokal får ett lyft!

En Q-märkt byggnad i Motala renoveras och förstärks med bevarad charm.

Under hösten 2021 köpte Serneke Gamla Motala Verkstad för en större renovering av lokalen. Det första arrangemanget, en konsert med The Ark, ägde rum den 29 juni.

– Motala Lokverkstad har varit ett väldigt kul och utmanade projekt där jag fick möjligheten att väcka liv i en utdömd byggnad, säger Claes Petersson, handläggande konstruktör på Åkermans Ingenjörsbyrå.

Gamla Motala Verkstadsområde ligger som ett historiskt minne längs Göta kanal och Motala ström. Anrika Motala Verkstad började som en reparationsverkstad till kanalbygget (1822) och växte till en av landets ledande industrier i mitten av 1800-talet.

Det var i mars i år som Ola Serneke kontaktade Patricio Holm Jalvander på BC Brandtätning gällande renoveringen av Lokverkstaden i Motala som skulle göras om till konsert- och eventhall. BC Brandtätning hörde i sin tur av sig till Martin Forssmed på Sika Sverige angående hjälp med ett kolfiberförstärkningsarbete. Byggtiden var väldigt knapp eftersom den första konserten var inbokad i juni.

Då projektet saknade en konstruktör tog Sika kontakt med Åkermans Ingenjörsbyrå. Det visade sig också att det krävdes ett omfattande blästrings- och betongrenoveringsarbete för att kunna montera kolfiberförstärkningen. I detta fall föll valet av utförare på Erab Entreprenadreparationer i Örebro.

– Det har varit ett stort renoveringsprojekt som många ansåg var omöjligt att göra utan att bryta mot byggnadens q-märkning, men som i slutändan blev en knappt märkbar renovering. Projektet har verkligen visat potentialen med Sikas kolfiberförstärkningssystem, säger Claes Petersson, handläggande konstruktör på Åkermans Ingenjörsbyrå,

Sika har sedan projektstart levererat en komplett konstruktionslösning för renovering och förstärkning av Lokverkstadens rundade tak. I denna konstruktion ingår både betongrenoveringsprodukter samt kolfiberväv med tillhörande lim. Totalt levererades 6 550 meter kolfiberväv, 4 815 kg lim och 7 000 kg reparationsbruk.

Profilbild

Om författaren

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Skriv och tryck Enter för att söka