Lagnö har det!

Betongpärla i skärgården.

Jag minns när mina vänner från Flaxenvik utanför Åkersberga skulle ta mig med på en tur ut på Lagnö i Stockholms norra skärgård. De hade sett ett hus i betong som var rätt spektakulärt. Vi åkte dit och jag häpnade. Hade aldrig sett det eller hört talas om det.

Några arbetare i trädgården gav mig tillstånd att komma in på tomten. De pratade inte svenska och jag pratade inte polska men vi förstod varandra. Betongarkitektur i Sverige som berör är det inte många som lyckas med. Jag trodde jag upptäckt något eller någon kommande stjärna.

Det visade sig sen att det var Tham & Videgård, Bolle och Martin, som ritat det privata huset så här lite i skymundan. Det behöver inte beskrivas, ni ser själva. De var nominerade till Årets Betongarkitekt på Betonggalan, men vann inte. Då var det ett röstningspris. Jag tror en jury hade valt en annan vinnare.

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka