Snabba ryck i Älvsbyn!

Det gick undan när Polarbröds bageri i ”Norrbottens pärla”, Älvsbyn, återuppbyggdes efter en omfattande brand. Betongstommen monterades inom loppet av tre månader.

Det var natten till den 24 augusti 2020 som Polarbröds bageri började brinna. Dagen efter var det bara aska kvar av anläggningen men Polarbröds koncern-vd Karin Bodin meddelade omgående att bageriet skulle byggas upp igen.

– Branden började bakom en ugn i bageriet och det blev ett katastrofalt och snabbt förlopp. Räddningstjänsten var snabbt på plats men elden spred sig fort. Dagen efter branden återstod endast cirka 1 000 kvadratmeter av bageriets totala yta på 17 000 kvadratmeter, säger Jonas Holmgren, fastighetschef och projektledare för Bygg & Anläggning på Polarbröd, och fortsätter:

– Polarbröd är en av Älvsbyns största arbetsgivare, med 150 anställda, och efter branden var givetvis oron för framtiden stor.

Företaget inledde ett arbete för att minimera skadorna och hitta möjligheter för en fortsatt verksamhet tills en ny anläggning var klar. Bland annat ökades produktionen i anläggningen i Bredbyn dit en del av personalen från Älvsbyn veckopendlade de 40 milen. Polarbröd inledde även samarbete med andra producenter för att kunna hålla igång tillverkningen på en så hög nivå som möjligt.

– I mitten av september 2020 började vi skissa på en ny byggnad och satte oss med Norconsult och Hellströms Bygg för att gå igenom projektering och den kommande byggnationen. Vi kontaktade även leverantörer av maskiner och processutrustning för att höra hur snabbt de kunde leverera. Därefter började en tidsplan växa fram, säger Jonas Holmgren.

Det var ont om tid då planen var att ha första kakan i ugnen vecka 42 kommande år. I ett normalt fall är detta bara projekteringstiden, men projekteringen fick löpa parallellt med byggandet. I januari 2021 började betongstommen monteras och i mars var den på plats. Sedan slutet av förra året är produktionen igång för fullt.

Profilbild

Om författaren

Skriv och tryck Enter för att söka