I skärgården med Tyresö Betong!

När vi har fyllt runt två tredjedelar av formen tycker vi att vi hör ett knak!

En av de bästa sakerna med jobbet är när man får uppdrag ut i skärgården. En dag i somras fick jag en körning där jag skulle med arbetsbåten M/S Balder från Dalarö (Se film från färden här!). Det skulle ta ungefär en timme ut till en liten ö där man skulle bygga ut en befintlig kaj.

Kör ombord,  lämnar bilen med lagom fart på roteraren och går upp på bryggan.  Balder som ägs av Ö-Transporter AB byggdes 1943 till Kustartilleriet och har en ganska rejäl meritlista utöver det, den nyfikne kan läsa mer här. Solen sken och det var precis sådär härligt på sjön som det kan vara.

Jag tar lite bilder och njuter av tillvaron medan vi sätter kurs mot ön där Lasse och Alex på Tyresö Betong AB är på plats sedan dagen innan. De har haft ett utmanande jobb med att bygga formen till utbyggnaden av den befintliga kajen eftersom den ska byggas både ovan och under vattenytan. Inte alldeles vanligt att jobba i torrdräkt när man är betongare kan man tänka.

Vi kommer fram till ön och lägger till vid den lilla kajen. Jag backar nån meter med betongbilen och fäller ut rännan. Lasse ger direktiv, här gäller det att lossa försiktigt så vi börjar sakta att fylla på i formen. Nervöst. Lite speciell gjutning och risken för att formen ”kalvar” (går sönder) finns alltid hur välbyggda de än är. När vi har fyllt runt två tredjedelar av formen tycker vi att vi hör ett knak! Jag stoppar betongen och formen inspekteras, nä, det var nog inbillning.

Vi fortsätter och det var nog inte bara jag som höll andan. Ett knak till men inget syns. Puh, det här är rätt olidligt. Det vore sämsta tänkbara läge för formen att kalva så långt iväg från land men den håller (såklart, duktiga grabbar!) och till slut är den fylld. Härligt!

Vi packar ihop alla verktyg som inte behövs och lastar dem på firmabilen som redan står på båten. Lasse stannar kvar för en sista finish medan vi andra åker hemåt. Jag har betong kvar i roteraren så jag klättrar upp och kollar hur den mår. Häller i vatten för säkerhets skull så att den inte ska tjockna för mycket på vägen. Väl i land kör jag returen till Tumba och sedan blev det spolning och hemgång. Fantastiskt trevlig dag med trevligt folk och kul gjutning i skärgården och det känns kul att ha fått bidra till att Waxholmsbolaget nu kan trafikera ön.

Profilbild

Om författaren

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag kör till vardags för Heidelberg Materials Betong Sverige men när det behövs kör jag även åt andra aktörer. Mina intressen förutom betong är loppisar, jänkare, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre.

Skriv och tryck Enter för att söka