Cementet minskar!

Kina drar ner globala siffrorna!

Den globala cementproduktionen sjönk 8 procent på årsbasis till 1,9 miljarder ton under det första halvåret 2022, skriver realtid.se. Det visar siffror från World Cement Association, WCA, som Financial Times refererar till.

Minskningen kommer efter nedgång i den kinesiska cementproduktionen med 15 procent, vilket är den största nedgången på 20 år.

Detta visar hur krisen i Kinas enorma fastighetssektor drabbar industrier som är beroende av den för att växa. Kinas fastighetskris, som började med uteblivna obligationsbetalningar hos fastighetsutvecklaren Evergrande för ett år sedan och som sedan dess har spridit sig till hela den skuldsatta sektorn, tynger den ekonomiska aktiviteten.

Vidare visar officiella uppgifter att nybyggnationer i Kina har sjunkit med mer än 40 procent på årsbasis varje månad sedan april, enligt realtid.se.

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka