Reflex räddar liv!

Tänk på det i höstmörkret

Kära gångtrafikanter, så här års MÅSTE ni använda reflexer. Det spelar ingen roll att det finns gatubelysning, ni syns inte!

För några år sedan kom jag körandes på Älvsjövägen, en belyst 50-sträcka. Det var mörkt och regnade. Plötsligt anar jag nåt som rör sig framför mötande bil, och det visar sig att det var en kvinna som stod och viftade med handväskan framför bilarna för att de skulle stanna! Jag blev upprörd över hennes dumhet och stannade lastbilen mitt i köerna och klev ur.

Betongvärlden

Ursäkta, du måste ha bättre reflexer, du syns inte”, sa jag i vänlig ton.
”Jag har reflex!” Hon pekar på EN armreflex av tveksamt skick på FEL arm sett ur trafikens synpunkt.
”Det räcker inte, du syns inte. Du måste ha bättre reflexer.”
”Jamen det är ju belyst övergångsställe här, ni måste ju KOLLA! *arg*
Jag räknade till tio, tog ett djupt andetag och fortsatte:
”Men du fick ju stå och vifta med väskan ut i trafiken, fattar du inte att det är för att du inte syns?!”

Kvinnan fortsatte att tjafsa om att hon minsann hade reflex, att det minsann var belyst och det spelade ingen roll vad jag sa. Tyvärr hade hon dessutom barn med sig, vilken fantastisk förebild…

Använd alltid reflexer, och se till att byta ut dem så att ni har fräscha. Det räcker inte att ni tror att ni har koll på trafiken, det är fruktansvärt obehagligt för oss som inte ser er förrän i sista sekund. Bara för att ni ser oss betyder det inte att vi har sett er. Härom morgonen kom en idiot på cykel i en korsning, det var mörkt och han cyklade helt utan belysning. Trots gatubelysning syntes han väldigt dåligt och jag såg honom i absolut sista sekund med bara ett par meter tillgodo. Jag blev såklart jätterädd, hade jag inte hunnit se honom hade jag kanske fått leva med att ha kört ihjäl en människa. Använd reflex!

Kolla på bilden, den visar hur lång stoppsträcka en personbil har vid olika hastighet och bästa tänkbara underlag. De grå bilarna på bilen visar var du hade fått stopp på bilen från att du sett faran tills du står still. En lastbil behöver dessutom betydligt längre stoppsträcka. Använd reflex!

Till sist: Om inte ni gör ert bästa för att synas när det är mörkt, varför ska jag då ens försöka undvika att köra i vattenpölar när jag passerar er?

Kolla den här filmen!

Profilbild

Om författaren

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag kör till vardags för Heidelberg Materials Betong Sverige men när det behövs kör jag även åt andra aktörer. Mina intressen förutom betong är loppisar, jänkare, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre.

Skriv och tryck Enter för att söka