Nära ögat i mörkret

Magkänslan räddade från katastrof

Dagen började med ett lass ut till ett villaområde utanför stan. När jag kom fram till rätt adress såg jag ljuset från en slangpump en bra bit upp på en tomt, i övrigt var det helt mörkt. Det var svårt att avgöra ifall jag skulle köra upp eller backa upp så jag bestämde mig för att prova att köra upp.

När jag kommer i höjd med pumpen ser jag att det kan bli lite knöligt att komma på plats eftersom uppfarten inte är så bred och det är dessutom sluttning utanför den, så man vill hålla sig på uppfarten. Jag ger det ett försök i alla fall och börjar vänsterbacka mot pumpen men jag tycker inte att jag ser bra nog vid höger framhjul så jag blir tveksam. Magkänslan får tala så jag backar ner till vägen, vänder och backar upp till pumpen istället.

Strax efter att jag kommit på plats anländer betongarna, de borde ha varit där först av alla och förberett för jobbet så nu blir vi nån kvart försenade. Vi börjar pumpa och när det så småningom ljusnar inser jag att hade jag fullföljt den första backningen hade jag i bästa fall kört fast på ett jäkligt bökigt ställe eller värsta tänkbara- lagt omkull bilen. Bara ett par decimeter från där jag valde att avbryta var det mjukt grus i kanten på uppfarten och hade jag fortsatt min backning hade det gått illa. Det här var tillräckligt nära för att det skulle kännas i nerverna.

Det här är ett exempel på vilka utmaningar man kan möta som yrkeschaufför och varför det är så viktigt att yrkesutbildningarna tar sitt ansvar och lär folk köra lastbil istället för att se till att de klarar en uppkörning. En nybörjare i min situation hade kanske blivit stressad över att det var trångt och mörkt och inte haft en tanke på höger framhjul och risken för dålig bärighet i kanten, utan bara fokuserat på att komma bra till pumpen. Min rutin hjälper mig att hålla koll på många saker samtidigt även om det självklart ändå inte räcker emellanåt.

Se lossningen med slangpump på film här

Betongfokus i värmen!(Öppnas i en ny webbläsarflik)

Det slirar i tunneln!(Öppnas i en ny webbläsarflik)

Profilbild

Om författaren

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag kör till vardags för Heidelberg Materials Betong Sverige men när det behövs kör jag även åt andra aktörer. Mina intressen förutom betong är loppisar, jänkare, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre.

Skriv och tryck Enter för att söka