Den vertikala skogen

Byggt i betong, men hur fungerar brandskyddet?

Bosco vetricale och betong

Bosco Verticale, den vertikala skogen, reser sig mot himlen i Milano. Två höghus med växlighet som motsvarar en stadspark. De boende får inte vattna sina balkongväxter själva, det gör fastighetsägaren.

Stadsdelen runt Bosco Verticale, Porta Nuova, är Milanos finansdistrikt. Här är det mesta stramt och ganska nytt. Till exempel parken runt Bosco Verticale som inte riktigt hunnit sätta in sina rötter och bli lika genuin som sina konkurrenter i Milano.

Bosco Verticale uppfördes mellan 2009 och 2014 av byggherren Coima med Boeri Studio som arkitekter. Det består av två hus som kallas Torre D på 76 meter och Torre E på 111 meter. Torre D har 18 våningar Torre E har 26 våningar, rymmer tillsammans 400 lägenheter från cirka 70 kvadratmeter till 500 kvadratmeter i stora panoramalägenheten längst upp i Torre E. 

Båda byggnaderna erbjuder de boende gym, förvaringsutrymmen, parkeringsgarage, 24/7-reception och en lounge med fullutrustat kök som kan bokas för möten, fester och andra event. Hela komplexet är självförsörjande på energi från solpaneler och använder ett eget kretsloppssystem för vatten- och avlopp.

Det mest anmärkningsvärda med Vertical Forest är ändå växtligheten, den ”vertikala skog” som gett byggnaderna dess namn och unika karaktär 

Utspridda på terrasser med en sammanlagd yta av 8 900 kvadratmeter finns totalt sett ett hundratal arter representerade, 15 olika trädsorter och 45 olika buskarter.

Omräknat till horisontell skogsmark skulle den totala växtligheten motsvara ett område på två hektar eller 20 000 kvadratmeter. Det innebär ett koldioxidupptag på cirka 44 ton per år. Men det ger även andra fördelar som att det förbättrar luftkvaliteten genom att absorbera skadliga partiklar, reglerar temperaturen på husen, minskar buller och fungerar som habitat för viktiga fåglar och insekter. Det har observerats över 20 olika häckande fågelarter.

Zlatan bor i huset bredvid, men Perisic bor där!

enligt den lokala bartendern.

Alla arter är noggrant utvalda av aborister för att klara den unika platsen och kunna stå emot vindar, solljus och fukt beroende var på huset de växer. Växterna är också valda för att kunna anpassa sig, och vara vackra året om. Större växter som träd är testade i vindtunnlar för kunna stå emot en tyfon.

Grönytorna ägs inte av de boende utan av fastighetsförvaltaren. De sköter trädgårdarna, dels för att det kräver expertis, dels för säkerheten. Fyra tekniker har access till lägenheterna tre gånger om året. Dessa kompletteras med sex trädgårdsmästare som tar sig ner via linor längs fasaden.

Några standarder för att beräkna brandskydd i höga hus med växter i fasaden finns inte. Så det blir andra faktorer som får avgöra.

-Eftersom huset är högre än 24 meter, vilket är måttet för hur högt en brandstege når, måste brandskyddet kompletteras. Det finns en brandhiss, lobbyn är bemannad dygnet runt och brandvarnare finns överallt i huset som ger alarm i lobbyn, säger Stefano Corbella, Sustainability Officer, på Coima.

Huset är i betong med isolering i särskild brandklass.  Ingen cellplast, med andra ord.

-Varje våning är en brandcell med dörrar som skjuts igen och stänger mot hissutrymmet. Det finn brandsläckare i varje lägenhet och utrymningsalarm. Det finns inga sprinkler, i huset men i garaget, säger Stefano Corbella.

Utomhus finns brandposter för brandbilar och en egen vattenreservoar för brand.

-Säkerheten är hög, alla träd har testats i vindtunnel vilket behövs för de kan vara fyra meter höga. De är fastsatta i kablar och kedjor i rostfritt stål, rötterna sitter i en korg, säger Stefano Corbella.

Mer om Bosco Verticale
Byggherre: Coima
Byggår- 2009-2014
Höjd: 111 respektive 76 meter.
Yta: 360 000 kvadratmeter
Arkitekt: Boeri Studio
Budget: 650 000 000 kronor

Mer om Brandskydd och gröna tak
Gröna taktäckningsalternativ är något som ökat i popularitet inom byggbranschen under de senaste åren och efterfrågan på gröna tak är ständigt växande. De gröna taken innebär flera fördelar ur miljösynpunkt och ger därför höga poäng i de flesta miljöklassningssystem som många byggprojekt numera använder sig av. Ur brandskyddssynpunkt innebär däremot gröna tak i många fall en problematik, då många önskvärda typer inte uppfyller kraven i den testmetod som anges enligt Boverkets Byggregler. Om ett tak inte uppfyller de förenklade kraven så kan så kallad analytisk dimensionering tillämpas för att visa att brandskyddet ändå uppfyller den kravnivå som anges i byggreglernas funktionskrav. För att kunna utföra en sådan dimensionering behövs dock viss kunskap om materialet och dess egenskaper vid brand. Brandforsk har gjort en rapport om gröna tak och brand. Läs den här!

Filborna vattentorn kunde blivit 150 meter!

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka