Ny fasad i Uddevalla

Det här är ett redaktionellt samarbete med Cembrit.

I norra Uddevalla i ett område som kallas Sälghugget pågår en renovering av miljonprogrammet. Bostadsområdet består av 15 hus byggda i början på 1970-talet med 328 lägenheter. Det ägs av Uddevallahem. Renoveringen började i april 2021.

 –Husen byggdes för över 50 år sedan, i en tid då man inte var så medveten om hållbarhet och energibesparing. Nu när vi renoverar är detta helt i fokus. Vi tilläggsisolerar och sätter beklädnad av fibercementskivor ovanpå de befintliga betongelementen och byter ut fasaden på de ställen där det tidigare var träpanel. Vi sätter också in nya fönster, säger Björn Ellmarker, projektledare för renoveringen på Uddevallahem.

Före fasadrenoveringen såg alla lamellhusen ut som på många andra platser runt om i landet. Arkitektbyrån Okidoki tog fram ett designkoncept som bygger på två typhus, där det ena har skivor monterat i ett diagonalt mönster och det andra har skivor på klink i ett mindre format. Skivorna monteras på stål med nit. Ett extra brand- och fuktsäkert montage.

Före fasadrenoveringen såg alla lamellhusen ut som på många andra platser runt om i landet, som huset i förgrunden. Här ser man olika mönstersättningarna och variationen som skapar ett helt annat bostadsområde.

– De har gjort en jättefin gestaltning med Cembrit Patina. De fastnade för just den här skivan på grund av den lite råa ytan och bra kulörer i jordnära toner som passar bra in i området. Vi är väldigt nöjda med deras arbete, säger Björn Ellmarker.

Entreprenör för renoveringen är Brixly.

Smart Facade Tool!

Profilbild

Om författaren

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Skriv och tryck Enter för att söka