Tryckplåtar blir fasad

Återbuksprojekt i Haninge.

Tryckplåtar från Lokaltidningen och från Lokaltidningen Växjö, Laholms Tidning och Smålänningen Xtra utgör nu konstnärlig utsmyckning på 500 kvadratmeter av fasadväggen på det nybyggda lägenhetshuset Supernova, på Vega Allé i Haninge. Konst- och hållbarhetsprojektet är ett samarbete mellan Bonnier News, Stena Recycling och Stena Fastigheter.

I projektet Supernova i Vega hade Stena Fastigheter tidigt tankar på återbruk och ett samarbete med systerbolaget Stena Recycling. Det resulterade i en konstnärlig utsmyckning med hållbarhet i fokus.

– Stena började sin resa som företag med återvinning av metallprodukter redan 1939 och vi ville undersöka möjligheterna att i dag skapa något nytt av en uttjänt metallprodukt. Det var så idén om att delar av fasaden kommer att utsmyckas av återbrukade offset-plåtar, det vill säga aluminiumplåtar som använts för att trycka tidningar, kom till, säger Mia Rådelöv, projektchef på Stena Fastigheter.

Stena Recycling tog kontakt med Bonnier News, vars tryckplåtar återvinns i Stena Recyclings anläggningar.

– När Stena hörde av sig och ville använda tidningsplåt till fasaden blev jag direkt pepp på projektet. Inom Bonnier News engagerar vi oss brett för det fria ordet och jag tycker det här är ett projekt som manifesterar det med både finess och robusthet, säger Jannik Hansen, gratismediechef på Bonnier News Local och ansvarig utgivare för Lokaltidningen.

– Samarbete är avgörande för en grön omställning och i det här projektet har vi tillsammans möjliggjort en riktigt fin cirkulär lösning genom återbruk. Det är precis ett sådant här projekt som gör skillnad och vi är stolta över att vara en del av Supernova i Vega, säger Lovisa Eriksson Regionchef Stockholm på Stena Recycling.

Tidningsplåten har skickats till en plåtslagare i Malmö som behandlat, pressat och format den i en sinusform. Därefter har den monterats på 500 kvadratmeter av den stora fasaden.

Totalt rör det sig om flera tusen tryckplåtar från Bonnier News-ägda Lokaltidningen samt från Lokaltidningen Växjö, Laholms Tidning och Smålänningen Xtra, titlar som inte är Bonnier News-ägda men som trycks på koncernens tryckeri Bold Printing i Malmö.

Återbruk

– En rolig grej med det här är att det leder tankarna tillbaka till vårt ursprung, det tryckta ordet. Om några år när någon ser det här, kommer det starta en diskussion om vad det här egentligen är, och så kommer man prata om tidningar och tidningstryck. Sedan kommer man sätta det i relation till det vi gör i dag som är väldigt digitalt, säger Jannik Hansen.

Återbrukad betong under H22!

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka