Riv inte, bevara!

Utnyttja byggnaderna bättre, tycker Robin Rushdi Al-Sálehi

Nyproduktion i trä, ”klimatsmart” betong eller fossilfritt stål gör att banker, säljare och köpare kan kalla byggnader “hållbara”. Men alla missar det viktigaste: att det mest hållbara är att ta hand om sådant som redan finns, sa Robin Rushdi Al-Sálehi, grundare av lokaldelningsplattformen Vakansa BetongFramtid den 20 april.

Oproportionerligt många av de byggnader som rivs är bara mellan 30 och 50 år. För drygt ett år sedan infördes en lag om klimatdeklaration för nybyggen. Men lagen tar inte hänsyn till sådant som sker vid en rivning, något som gör att tidigare utsläpp och resursslöseri inte räknas, trots att det belastar både klimat och miljö.

Han berättade även att vissa lokaler som kontor utnyttjas så lite som 10 procent och skolor endast 16 procent. Här kan fler aktiviteter utnyttja den lediga tiden.
Nu kan du lyssna på Robins samtal med Roger Andersson på Studio Betong!

Dags att bli huskramare!

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka