SaltX i indiskt samarbete

Det svenska greentech-bolaget SaltX blir partner med en ledande indisk cementproducent.

Med framgångsrika pilottester under 2022 visade SaltX Technology att bolagets innovation, EAC (Electric Arc Calciner), klarar av att producera bränd kalk och cement genom en elektrisk process. Efter de lyckosamma testresultaten ingick SaltX ett partnerskap med kalktillverkaren SMA Mineral för att elektrifiera produktionen av bränd kalk. Nu träder företaget in på cementmarknaden genom att samarbeta med en ledande indisk cementproducent – Dalmia (Cement) Bharat Limited, ett helägt dotterbolag till Dalmia Bharat Limited.

Parterna har tecknat ett MoU-avtal (Memorandum of Understanding) för att implementera EAC-teknologin i Dalmia Cements tillverkningsprocess och minska bolagets koldioxidutsläpp. Avsiktsförklaringen avser en förstudie med tillhörande tester och en plan för en gemensam industriell pilotanläggning. Avtalet undertecknades av parterna den 14 juni i Zürich.

– Vi har en ambitiös hållbarhets– och tillväxtplan på en växande marknad. Vi har utvärderat flera lösningar för att sänka koldioxidavtrycket från vår tillverkningsprocess och samarbetar nu med SaltX för att utforska de möjligheter som EAC-tekniken medför. Vi har stort förtroende för företagets teknik, och vi hoppas att detta kan påskynda vår plan att nå negativa utsläpp år 2040, säger Mahendra Singhi, vd och koncernchef för Dalmia (Cement) Bharat Limited-
 
Intresset för SaltX innovation EAC är stort på marknaden. SaltX tar nu ett första steg i planen för sitt inträde på cementmarknaden där Dalmia, med sin klimatprofil och tillväxtplan, är en mycket passande samarbetspartner. Dalmia har en cementtillverkningskapacitet på över 40 miljoner ton årligen, vilket gör det till Indiens fjärde största tillverkare, en volym som är cirka tio gånger större än den ledande nordiska tillverkaren.
 
– Vi har utvärderat olika strategiska vägar för en introduktion av vår teknik på cementmarknaden. Vår slutsats är att Dalmia Cement är en perfekt första partner då de precis som vi, har höga mål för att minska branschens klimatpåverkan och har en vilja att förändra. Samarbetet gör det möjligt att ta många viktiga milstolpar och vi ser fram emot vår debut på den internationella cementmarknaden, säger Carl-Johan Linér, vd för SaltX. 


Profilbild

Om författaren

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Skriv och tryck Enter för att söka