Världen väntar på Tomas

Ny serie: Onsdagsprofilen!

Italien, Frankrike, Tyskland och Kina. Nu väntar världen på Tomas ”Tompa” Norrstrand. För två månader sedan började han på det statliga forskningsinstitutet Ri:se och kommer under hösten få plocka fram passet och packa resväskan både en och två gånger. Som tekniker ska han till olika fabriker inom VA-branschen, ta prover på produkterna, och skicka hem dem till Sverige där de ska testas.

– ”Betonggubben” har fått bredda sin kunskap, säger han från sitt tillfälliga arbetsrum i Cement- och Betonginstitutets gamla byggnad i Stockholm där han sitter helt ensam på 500 kvadratmeter efter att verksamheten har flyttat till Borås.

Fram tills nu har Tomas bildligt talat varit som fastgjuten i betongbranschen.  Entreprenör som han är har han haft flera företag och gjort tung betong som har använts både till skyddsrum och som strålskydd i kärnkraftverk. Dessutom är han ”pappa” till en betonglåda på 50 ton som sjukhusen har för att stänga in gammastrålar från röntgenutrustning.

– Den ser nästan ut som en folkabubbla, eller som en garderob, med två eller tre dörrar, förklarar Tomas som till och med har haft ett eget labb för att kunna ta tryck- och frysprover på betong.

– Jag har också varit mycket ute på plats och både gjort mottagningskontroller och kollat konsistens, temperatur och lufthalt på tungbetong.

Med det nya jobbet på Ri:se lämnar han betongen under en period för att ägna sig åt rörtester.

– Det blir en rolig utmaning, konstaterar han glatt.

Tomas ”Tompa” Norrstrand
Ålder. 53
Bor: På ”Gräddhyllan” i Södertälje
Familj: Har en son som bor i Lycksele
Gör: Tekniker på Rise
Bakgrund: Har drivit flera egna företag, bland annat T Norr Betongteknik och Betongverket
Kuriosa: Pratar norrländska fast han är uppvuxen i Trosa Vagnhärad. ”Min pappa var från Piteå och min mamma från Norrköping så då kan det bli hur som helst med dialekten.”

Profilbild

Om författaren

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Skriv och tryck Enter för att söka