Solklinkern är här!

Cemex är redo för fullskalig produktion.

Cemex och energiföretaget Synhelion har kommit till en milstolpe i deras ansträngning att utveckla helt soldriven cementproduktion. Nu har deras teknologi kunnat skalas upp till industriellt hållbara nivåer. Detta inkluderar kontinuerlig produktion av klinker med enbart solvärme.

I början av 2022 meddelade företagen den första lyckade produktionen av solklinker, det vill säga framställning av klinker med enbart solenergi, i en pilotprocess i liten skala. Nu kommer företagen att ta ytterligare steg mot att bygga en pilotanläggning.

-Jag är övertygad om att vi närmar oss de teknologier som kommer att möjliggöra koldioxidneutral cement- och betongproduktion. De framsteg jag ser här bevisar att solcement inte bara är en dröm; det är uppnåeligt genom fortsatt samarbete och stöd av forskning och testning, säger Fernando A. González, vd för Cemex i ett pressmeddelande.

Partnerskapet mellan Cemex och Synhelion har nyligen fått viktig erkännande då USA:s energidepartement tilldelade 3,2 miljoner amerikanska dollar till Solar MEAD, ett gemensamt projekt mellan Cemex, Sandia National Laboratories och Synhelion. Samarbetet fick också ett hedersomnämnande i kategorin Eco-Innovator i Corporate Citizenship Innovation Awards, som sponsras av Boston College Center for Corporate Citizenship – en organisation dedikerad åt att främja arbete inom företagens samhällsansvar och hållbarhet.

Roger Andersson

Om författaren

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Skriv och tryck Enter för att söka