Slasen och slitplåten

Åsa på krysnning med ”gamla” gänget.

Det var dags för lite reparationer av betongbilen, det var inbokat en fredag då det dessutom var varnat för skyfallsliknande regn så jag tyckte valet av dag var utmärkt. Det som skulle fixas var dels  slasen (den som betongen rinner ut via när man lossar) som sliten, dels så behövdes det bytas slitplåt på insidan av ilastningstratten eftersom den var slut och det hade gått hål i den. Samtidigt passade vi på att göra service på hela påbyggnationen (det som gör lastbilen till en betongbil). Sådana grejer sköter killarna på RJ Mekan i Tumba åt oss, alltid lika trevliga och proffsiga.

Vi (eller vi och vi, jag snackade skit och fotade och Asko jobbade) började med att ta loss tratten från bilen och kapa loss den slitna delen. Därefter lite rengöring och sedan tillpassning och ditsvetsning av den nya. Under tiden öppnade sig himlen och jag som i vanliga fall älskar att hänga i verkstan myste lite extra av att slippa vara ute i eländet.

Efter att tratten fixats byttes slasen mot en ny och den gamla lastades på bilen för vidare transport till firmans container på norrsidan där den får bli reserv eftersom den var sliten men inte slut. Efter avslutad service begav jag mig iväg norröver för att lämna slasen och lite andra grejer. Därefter tillbaks till Tumba där jag parkerar för tillfället. Lite pyssel med bilen, bland annat tar jag bort en del av folieringen så att bilen ska bli mer anonym och därefter full rulle hem för att göra mig i ordning för en väntande kryssning.


En av Betongindustris anställda hade dragit ihop detta privata arrangemang för att “begrava varumärket Betongindustri” och givetvis ville jag följa med på denna minnesvärda resa. Vi hade dessutom tryckt upp tröjor, briljant idé från en annan anställd och den blir ett fint tillskott i min samling.

Kryssningen i sig var väldigt trevlig. God mat och dryck, trevligt folk som åkte och många fina samtal utan sura miner. Givetvis pratades det mycket jobb, generellt med positiva tongångar men med stänk av vemod. Många kom fram och ställde frågor om våra tröjor och vi poängterade att det bara var varumärket och inte företaget som avsågs. Man kan konstatera att varumärket Betongindustri har varit synnerligen välkänt både i och utanför branschen.

Spänning i tunneln

Profilbild

Om författaren

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag kör till vardags för Heidelberg Materials Betong Sverige men när det behövs kör jag även åt andra aktörer. Mina intressen förutom betong är loppisar, jänkare, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre.

Skriv och tryck Enter för att söka