Åsa har stådag, då får betongen ge vika.
Jag hade stådag och då brukar man passa på att ha lite extra fordonsvård som att smörja, byta lampor, tvätta eller städa. Jag passade på att gå ner i roteraren och se hur det såg ut med eventuell fastbrunnen betong och det fanns lite grann som jag bankade bort en del med slägga. Varmt som fasen, tungt och inte helt riskfritt. Det finns en överhängande risk att stora betongsjok släpper när man bankar och det är svårt att stå helt skyddad från det. Hittills har jag som tur är klarat mig helt utan incidenter.
Det här med att banka betong är något som jag gör helt frivilligt. Dels är det en tillfredsställelse när det släpper, dels är det väldigt bra motion för mina stela muskler. Jag vill gärna gå ner och göra det här nån gång i månaden men det hänger på om jag har stådag eller inte, Det blir för jobbigt med både körning och banka. Vi lämnar bilarna till bilning när det behövs, det här är bara för att försöka hålla efter lite.
Efter bankandet blev det lite städning av hytten och så lite smörjning. Jag passade även på att läsa ikapp en del instruktioner/dokument som jag hade kvar att gå igenom. Avslutningsvis gjorde jag en fordonskontroll där en rad punkter kontrolleras och prickas av, som tex fungerande nödstopp, belysning, brandsläckare osv. Det blev en hyfsat produktiv dag trots ingen körning.”
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.