MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Hestnestunneln i Norge byggs med mindre betong och tätningsmedel

70 000 kubikmeter betong sparas vid tunnelbygge

Hestnestunneln i Norge byggs med mindre betong och tätningsmedel

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Genom att använda mindre betong och tätningsmedel i bygget av Hestnestunneln i Norge har man kunnat halvera kostnaderna och minska CO2-utsläppen med 80 procent, skriver Järnvägsnyheter.se.

I samarbete med entreprenören Veidekke har järnvägsoperatören Bane NOR använt en ny metod för att bygga Hestnestunneln som är en del av en dubbelspårig järnväg till Åkersvika vid Hamar i Stange kommun, Norge. Metoden innebär att man har kunnat minska mängden betong och tätningsmedel genom att täta i ett svep istället för i flera omgångar.

Efter att ha borrat i berget har man först injicerat en cementbaserad massa för grovtätning. Därefter har man använt en kolloidal kiseldioxid som kan tränga in i de tunnaste sprickorna. Vid behov har man kunnat täta ytterligare med traditionella metoder.

Enligt Järnvägsnyheter.se sparar metoden cirka 70 000 kubikmeter betong, vilket minskar CO2-utsläppen med 80 procent och kostnaderna med hälften. Både Bane NOR och Veidekke är nöjda med resultatet och hoppas kunna använda metoden igen för att bidra till mer miljövänliga och kostnadseffektiva infrastrukturprojekt.

Två av tre kilometer av Hestnestunneln är redan färdigbyggda. Projektet beräknas vara klart 2027 och kommer innebära fler avgångar och kortare restid mellan Oslo och Hamar.

Läs mer