I samarbete med entreprenören Veidekke har järnvägsoperatören Bane NOR använt en ny metod för att bygga Hestnestunneln som är en del av en dubbelspårig järnväg till Åkersvika vid Hamar i Stange kommun, Norge. Metoden innebär att man har kunnat minska mängden betong och tätningsmedel genom att täta i ett svep istället för i flera omgångar.
Efter att ha borrat i berget har man först injicerat en cementbaserad massa för grovtätning. Därefter har man använt en kolloidal kiseldioxid som kan tränga in i de tunnaste sprickorna. Vid behov har man kunnat täta ytterligare med traditionella metoder.
Enligt Järnvägsnyheter.se sparar metoden cirka 70 000 kubikmeter betong, vilket minskar CO2-utsläppen med 80 procent och kostnaderna med hälften. Både Bane NOR och Veidekke är nöjda med resultatet och hoppas kunna använda metoden igen för att bidra till mer miljövänliga och kostnadseffektiva infrastrukturprojekt.
Två av tre kilometer av Hestnestunneln är redan färdigbyggda. Projektet beräknas vara klart 2027 och kommer innebära fler avgångar och kortare restid mellan Oslo och Hamar.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.