MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Attacus konkurs störst av alla i april

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Konkurserna ökar stort jämfört med pandemiåren.

Attacus Stomsystem Betongs konkurs var den största bland svenska företag i april. Strömsundsföretaget hade en omsättning på nästan 300 miljoner och 179 anställda enligt senaste bokslutet.

Stora varselsåtgärder i början av året var inte tillräckliga för att klara sig från konkursen. Attacus Stomsystem tillverkar även trästommar för husbyggande, men det är endast betongverksamheten som har drabbats av konkursen.

Totalt 536 aktiebolag gick i konkurs under april, vilket är drygt hundra fler än samma månad förra året. Konkurserna ökar stort jämfört med pandemiåren, men sett till den senaste tioårsperioden ligger nivåerna i stort sett i linje med genomsnittet. På årsbasis är konkursökningen på 27 procent. 

– Samtliga branscher uppvisar ökade konkurssiffror. Vi ser definitivt att det är tuffare tider och att lågkonjukturen drabbar många svenska företag. Olyckligtvis blir många medarbetare även av med sina jobb, säger Henrik Jacobsson. vd på kreditupplysningsföretaget Creditsafe. 

Förutom byggbranschen är det sporthallar och bilverkstäder som drabbats hårdast av konkurser i år. 

– Det är tydligt att företag över hela landet kämpar för sin överlevnad. Med tanke på vår oroliga omvärld, den fortsatt höga inflationen och ränteläget just nu är det inte troligt att vi kommer börja se en positiv utveckling än på ett tag, säger Henrik Jacobsson. 


Läs mer