MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Det viktigaste som berör betongbranschen.

Budgetens påverkan på betongbranschen

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

I dag presenterade finansminister Elisabeth Svantesson den 3 176 sidor långa och 9 kilo tunga budgetproposition för 2025. Betongvärlden har sammanställt de viktigaste punkterna i budgeten som berör byggbranschen, samt branschens reaktioner på de föreslagna åtgärderna.

Viktiga delar i budgetpropositionen för 2025 som berör byggbranschen:
1. Stora satsningar på infrastruktur: Regeringen planerar att fortsätta investera i transportinfrastruktur, vilket kan leda till fler byggprojekt och ökad efterfrågan på byggmaterial som betong. Speciella fokusområden är järnvägs- och vägunderhåll.

2. Minskade stöd för bostadsbyggande: Trots byggkrisen innehåller budgeten inga större satsningar för att stimulera bostadsbyggandet, vilket har fått kritik från flera branschaktörer. Endast små satsningar på bostäder i norra Sverige lyfts fram.

3. Sänkta drivmedelsskatter: Skatten på bensin och diesel sänks ytterligare, vilket kan minska kostnaderna för transporter och maskiner inom byggsektorn.

4. Fokus på klimatomställning: Regeringen ökar anslagen för energieffektivisering och klimatomställning inom byggandet. Klimatkrav på offentliga upphandlingar kan påverka vilka material och metoder som används.

Reaktioner från organisationer inom byggbranschen:

Byggföretagen
De ser positivt på satsningarna på infrastruktur och utbildning, men uttrycker besvikelse över avsaknaden av stöd för bostadsbyggande. De framhåller att fler investeringar behövs för att vända byggkrisen.

Byggnads
Fackförbundet är mycket kritiskt till att bostadsbyggandet inte får tillräckligt stöd i budgeten och varnar för fortsatt hög arbetslöshet inom byggsektorn. De menar att varslen kommer fortsätta öka utan riktade åtgärder.

Sveriges Ingenjörer
Tycker det är positivt att regeringen höjer gränsen för statlig inkomstskatt så att fler ingenjörer kan behålla en större del av sin inkomst. Det kan öka viljan att investera i en ingenjörsutbildning, eller vidareutbildning, och även incitamenten att arbeta som ingenjör.

Sveriges Arkitekter
Arkitekterna är besvikna över bristen på konkreta satsningar på bostadsbyggande och offentliga byggprojekt, och de saknar ett specifikt avdrag för klimatförbättrande arkitekttjänster.

Innovationsföretagen
Innovationsföretagen är positiva till satsningar på klimatomställning och infrastruktur men uttrycker oro över att reformtakten är för långsam för att stärka Sveriges konkurrenskraft. De betonar att Sverige behöver mer omfattande investeringar för att hantera digitalisering och klimatomställning och att detta ställer höga krav på kompetensförsörjningen. Samtidigt ser de med oro på att skattereformer som skulle gynna innovation inte får större plats i budgeten.

Trä- och Möbelföretagen
TMF anser att regeringens budget för 2025 gör små framsteg, men kritiserar den för att inte ta tillräckliga steg för att stärka bostadsbyggandet och träindustrin, som just nu befinner sig i en tuff situation. Trots svåra marknadsförhållanden ser de några ljuspunkter, men efterfrågar större satsningar för att återställa konkurrenskraften och förbättra förutsättningarna för småhustillverkning och möbelproduktion.

Jernkontoret
Det är välkommet att regeringen väljer att lägga stora delar av reformutrymmet på att bygga Sveriges starkare inför framtiden. Men för att resurserna ska kunna användas på rätt sätt behövs stora reformer av regelverk och lagar, inte minst för att tillståndsprocesserna ska bli effektivare och drivkrafterna för att bygga ny fossilfri elproduktion ska öka.

Byggmaterialhandlarna
Tycker det är viktigt med satsningar här och nu och efterlyser mer reformer för bostadssektorn. Inför resten av mandatperioden så uppmanar Byggmaterialhandlarna regeringen att ta fram en långsiktigt plan för ROT-avdraget, prioritera startlån för unga samt satsa på åtgärder som ökar rörligheten på bostadsmarknaden genom att se över stämpelskatten och reavinstbeskattningen.

Läs mer