– Målet är att öka noggrannheten och precisionen. AI-system kan identifiera även den minsta avvikelsen i en ritning, något som kan vara svårt för det mänskliga ögat att upptäcka. Vi sparar både tid och resurser på att automatisera vår granskningsfunktion, säger Mikael Wiksten, processansvarig på Byggelement.
De första testerna med AI-systemet har gällt tillverkningsritningar för plattbärlag och har utförts i fabrikerna i Ucklum utanför Stenungsund och i Katrineholm.
– Det ser väldigt bra ut och jag är optimistisk inför fortsättningen. AI-system blir hela tiden bättre genom maskininlärning och kan anpassas till nya standarder för ritningar, material och metoder, säger Mikael Wiksten.
AI-systemet kan också integreras med databashantering och spårningssystem, något som förbättrar dokumentationen av granskningsprocessen. Det underlättar spårbarheten och gör det enklare att genomföra revisioner och kvalitetskontroller.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.