De senaste tolv månaderna har Byggstartsindikatorn stigit med 18 procent. Bostadsindikatorn har ökat med 23 procent medan Indikatorn för övrigt byggande ökat med 16 procent.
Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader exkl. anläggningar och infrastruktur, steg med 1,7 procent under juli. Tidigare månadsutfall har reviderats upp kraftigt, i ljuset av nya data. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten 17,8 procent i juli..
-Byggstartsindikatorn steg i juli och visar på en stark ökningstakt det senaste halvåret. Utfallet påverkas dock kraftigt av timingen av byggstarter för enstaka stora industriprojekt, där ett projekt räknas som byggstartat under juli. Mycket av det senaste årets uppgång kan hänföras till de stora industriprojekten, övriga delar av byggandet ökar inte lika snabbt, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.
Byggstartsindikatorn för bostäder steg med 1,4 procent under juli. Jämfört med samma månad i fjol var indikatorn 23,1 procent högre. Indikatorn ligger dock fortfarande bara kring hälften av toppnivåerna från slutet av 2021. Tidigare månadsutfall har reviderats upp något.
-Återhämtningen i bostadsbyggandet har pågått ett tag nu. Det senaste utfallet stärker bilden av att det pågår en återhämtning. Givet det stora fall som vi såg under 2022 och 2023 varit så får dock återhämtningen karakteriseras som svag och bräcklig, säger Tor Borg.
Byggstartsindikatorn för övrigt fastighetsbyggande steg med 1,9 procent under juli. Jämför med samma månad förra året var uppgången 15,6 procent.
-Nya data, framför allt gällande byggstarten av ett stort industriprojekt under juli, har fått stor påverkan på Byggstartsindikatorn för byggandet utanför bostadssektorn. Från att tidigare ha visat en relativt stabil utveckling under det första halvåret visar indikatorn nu en ganska kraftig uppgång av byggstarterna. Uppenbart är att industrisatsningarna är drivande i byggandet. I övriga sektorer är byggandet fortfarande förhållandevis svagt, säger Tor Borg.
Nyproduktionsprojekt för drygt 165 miljarder kronor har byggstartats under de senaste tolv månaderna. Sammantaget uppgår den uppskattade byggkostnaden (exkl. markköp) för de nyproducerade bostäder, som ingår i Byggfaktas projektdatabas, som bedömts ha byggstartats de senaste tolv månaderna till 43,9 mdkr. Det är en nedgång med 7,9 mdkr sedan föregående tolvmånadersperiod. Motsvarande kostnad för övriga byggnader, som utgörs av, affärs- industri- och logistiklokaler, kontorsbyggnader, hotell och restaurant samt samhällsfastigheter, uppgår till 121,2 mdkr, en uppgång med 39,2 mdkr.
Mer om Byggstartsindikatorn
Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator visar hur nybyggnationen i bostadssektorn och övriga fastighetssektorer utvecklas. Indikatorn tas fram genom en bearbetning av uppgifter från Byggfaktas byggprojektdatabas och bygger på de byggstartade nybyggnationsprojektens uppskattade byggkostnader. Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning så ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.