Hållbart och närproducerat när Peab bygger nya bostäder i Brf Kvibergs Säteri.
Kviberg har utvecklats till ett av norra Göteborgs mest varierade bostadsområden. Peab, som redan byggt över hundra bostäder i området startar nu byggnationen av 40 lägenheter i projektet Kvibergs Säteri.
– Vi kommer att bygga husen med prefabricerade betongelement gjorda i så kallad ECO-Prefab. ECO-Prefab framställs av betong där bindemedlet till stor del består av Merit, en återvunnen restprodukt från ståltillverkning, säger, säger Tomas Andersson, arbetschef på Peab, och fortsätter:
– Armeringen i ECO-Prefab görs av återvunnet stål och vid tillverkningen använder vi grön el. Dessutom tillverkas betongelementen på Peabs dotterbolag Byggelements fabrik i Ucklum. Allt för att få en så närproducerad och hållbar produktion som möjligt
Lägenheterna i Brf Kvibergs Säteri är ritade av Tengbom arkitekter och är utformade med öppen planlösning, naturliga ljusinsläpp och minst en balkong till varje lägenhet. Samtliga bostäder kommer att Svanenmärkas och utrustas med energieffektiva vitvaror och individuella elmätare för att aktivt kunna styra hemmets energiförbrukning.
– Kviberg är en spännande stadsdel som fortsätter att utvecklas och satsas på. Vi på Peab är väldigt glada över att kunna bygga ännu en etapp i området och på så sätt vara med och utveckla en så aktiv del av Göteborg. Kvibergs Säteri med grönområden som närmsta granne tycker jag ger en känsla av att ha nära till allt, både storstadspuls och lugn i en fin kombination, säger Sara Granath, projektledare på Peab Bostad.
Formen på Kvibergs Säteri har en historisk anknytning. I området låg en stor lantegendom och grönskan och den lantliga känslan har bevarats. Fasaden byggs med skiffer som har lägre miljöpåverkan än andra fasadmaterial och kommer att dra åt det gröna hållet färgmässigt. Ner mot Säveån byggs odlingsrundlar med plats för totalt 48 odlingslotter som de boende kan hyra.
Byggnationen påbörjas inom kort och lägenheterna ska stå inflyttningsklara under våren 2025.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.