MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Handbok mot fusk

Veidekke ger ut handbok mot fusk.
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Veidekke lanserar handböcker mot fusk för utländska underentreprenörer.

Veidekke lanserar i dagarna handböcker specialanpassade för underentreprenörer från sex olika länder för att förebygga fusk, misstag och kriminalitet inom byggbranschen. Böckerna finns i versioner för Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien och Tyskland och ger guidning kring skatter, registrering och rapportering och anställningsvillkor.

Handböckerna, som är en del i Veidekkes systematiska arbete mot fusk och kriminalitet och för en sund byggbransch, beskriver de specifika villkor som gäller för utstationerade företag från Baltikum, Polen, Slovakien och Tyskland. De ges till samarbetspartners för att öka förståelsen för hur de ska agera som seriös aktör i den svenska byggbranschen och bli del av Veidekkes pre-kvalificeringsprocess av underleverantörer

– ­Med de nya handböckerna vill vi påskynda resan mot en sund byggbransch. De ska stötta utländska partners genom att göra det lättare att göra rätt. Våra granskningar visar tyvärr att ingen gör helt rätt exempelvis när det gäller löner, skatter, sociala avgifter och arbetstider,​ säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke. 

I handböckerna finns för första gången det snåriga regelverket kring exempelvis skatter, pensioner, arbetsmiljö och fackliga avtal sammanställt och förklarat specifikt för varje land. De nya handböckerna blir ett verktyg i Veidekkes nya strukturerade kontrollprocess för en sundare byggbransch, som omfattar tre steg: pre-kvalificering, bolagskontroller och arbetsplatskontroller och fördjupande ID-kontroller.

De nya handböckerna finns på svenska och engelska och varje landsversion innehåller ett trettiotal sidor samt länkar till relevant information hos exempelvis myndigheter, fackförbund eller i lagtexter. Handböckerna produceras som PDF-dokument och kommer uppdateras varje halvår. De blir tillgängliga för företag som deltar i Veidekkes pre-kvalificeringsprocess.

Kriminaliteten oroar byggbranschen!

Läs mer