Ramirent har med hjälp av Novus frågat 500 personer i byggbranschen. Resultatet visar att 6 av 10 har någon gång det senaste året mått psykiskt dåligt på grund av sitt arbete. Var fjärde (23%) så ofta som en eller flera gånger i månaden. Dessutom förekommer det slagsmål, om än ganska sällan.
Drygt hälften, 54 procent, inom byggbranschen känner sig stressade på arbetsplatsen varje vecka. Orsakerna kan vara många; allt från tighta tidplaner och bristfällig kommunikation till konflikter, ett otydligt ledarskap eller att det saknas riktlinjer för verksamheten.
4 av 10 upplever mobbning på arbetsplatsen och 7 av 10 säger att det förekommer nedlåtande kommentarer och skämt om sexuell läggning, kvinnor eller olika kulturer. 8 procent uppger att det till och med förekommer slagsmål, om än ganska sällan.
Här är Ramirents tips för en sundare arbetsplats
– Var inkluderande mot dina kollegor – de flesta mår bra av att vara en del i ett sammanhang.
– Fråga dina kollegor hur de mår – det öppnar upp för att skapa psykologisk trygghet.
– Skapa ett tillåtande klimat. Uppmuntra till att uttrycka vad man känner och tycker
– Peppa varandra till att våga diskutera känsliga ämnen som t ex psykisk ohälsa.
– Uppmuntra nya idéer och förslag.
– Våga erkänna misstag – det gör att vi lär oss.
– Finns det tydliga riktlinjer för hur man ska vara mot varandra? Om inte, ställ krav.
– Ö̈va på att säga ifrån. Exkludering, kränkningar eller sexuella trakasserier är exempel på beteenden som aldrig är ok.
– Skapa förutsättningar för balans mellan arbete och fritid och sätt gränser för dig själv och andra.
Finland har tagit viktiga steg för att främja en cirkulär ekonomi i byggsektorn genom att introducera nya standarder och förordningar för återvinning av betong. Detta initiativ syftar till att minska byggavfall och öka användningen av återvunnet material i olika byggprojekt.
Ar2CorD, eller Arctic Climate Concrete Durability, är ett forskningsprojekt som tar sig an en av byggindustrins största utmaningar: att skapa hållbar klimatförbättrad betong, eller LCC, Low-Carbon Concrete, för extrema klimat. Projektet, som leds av UiT Norges arktiska universitet och finansieras av EU:s Interreg Northern Periphery and Arctic-program, samlar forskningsinstitutioner och industripartners från hela Norden.
Vid den framtida Korsvägen-stationen i Göteborg sker nu arbete som beskrivs som unikt i sitt slag. Här byggs en bergtunnel som bryter med traditionella metoder – betongpelare ersätter bergpelare.