Den stora knäckfrågan är de indirekta utsläppen som står för över 90 procent av totalen!
/Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef, Wihlborgs
Wihlborgs kommer sätta en prislapp på utsläpp av CO2-ekvivalenter. Det gör att ett anbud som från början är lägre kan ratas om det konkurreras ut av andra anbud med lägre utsläpp.
Det är klimatberäkningar från fastigheten Kvartetten i Hyllie som nu tas vidare. Kvartetten kommer att certifieras enligt NollCO2 med syfte att uppnå netto noll klimatpåverkan över byggnadens hela livscykel.
För att minska utsläppen handlar det till stor del om att med smart design minska mängden material och att de material som väl används ska ha hög återvinningsgrad, vara kostnadseffektiva och ha låg klimatpåverkan.
– Det här blir ett sätt att styra projekten i rätt riktning redan från början. Dels genom att ha med klimatkostnaden i den allra första kalkylen, dels i dialogen med arkitekter och byggare om hur vi från start kan göra kloka val, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef, Wihlborgs.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.