MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Dags att bli huskramare!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Direkt från Almedalen.

Vi måste minska nybyggnationen med 4,3 miljoner kvadratmeter. Det hävdar Robin Rushdi Al-Salehi, grundare Vakansa, under ett seminarium i Almedalen.

Uträkningen ser ut så här: Sverige måste sänka sina utsläpp med minst 21 procent i år. Byggbranschen står för en femtedel av utsläppen (11,7 av 46,3 miljoner ton CO2e i nationella utsläpp) och räknat på referensbyggnaden för flerbostadshus, Blå Jungfrun, där utsläppen låg på 550 kg CO2e/kvm (350 kg exklusive markarbete), skulle det innebära att byggbranschen behöver säga stopp till cirka 4,23 miljoner nybyggda kvadratmeter i år.

Robin Rushdi Al-Salehi har även räknat på hur dåligt vi utnyttjar våra lokaler och bostäder. Kontor används bara till 10 procent och skolor till 16 procent. Det var innan pandemin. I Sverige finns 1,9 miljoner singelhushåll, 260 000 villor är singelhushåll.

-Vi har inte brist på bostäder eller lokalytor, men vi har ett system som premierar ägande, inte delande, säger han.

Han tycker även att kommunikationen kring hållbarhet är en framgångssaga, men verkligheten en annan. Vi behöver göra mer.

-Vi kan inte riva fullt fungerande byggnader, det blir en enorm skuld om vi river och bygger nytt. Vi kan inte riva en fungerande betongstomme och mala ner till fyllnadsmassor, 70 procent av våra utsläpp kommer från ny- och ombyggnad., säger han.

Han ställer sig även frågande till varför vi river byggnader och vem som bestämmer det.

-En byggnad anses kanske vara en skamfläck i ett område, men hur kommer man fram till det? Vem bestämmer det. Vi måste tänka om kring rivning, säger Robin Rushdi Al-Salehi.

Läs mer