MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Ukraina i våra betonghjärtan

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Många tänker just nu på Ukraina, krig vad är det bra för? Men om man ser bortom hemskheterna så hittar man arkitektur som är värd att lyfta fram. Särskilt för betongälskare.

Druznba Sanatorium ritades av Igor Vasilievsky med Yurij Stefanchuk som konstruktör. Det byggdes mellan 1983 och 1985. Tre stora betongpelare bär upp två cylindrar med 76 meter i diameter. Tre runda huskroppar tronar på den övre cylindern och mellan pelarna finns en havsvattenpool. 

– Naturen ska vara det primära elementet när det handlar om arkitektur och jag tycker sanatoriet har ett fint förhållande till sin omgivning. Jag har lyft det ovanför sin omgivning för att markera att naturen är viktigast, säger Igor Vasilievsky i en intervju med hiddenarchitecture.net.

Sanatoriet ligger i staden Jalta, en stad och badort vid Svarta havets kust på Krimhalvön. Stan har 78 040 invånare och här finns världens längsta trådbusslinje, över 80 kilometer lång, som går från Jalta till Krims huvudstad Simferopol.

Foto: Konstantin Antipin, Greyscape

Foto: Konstantin Antipin, Greyscape

Läs intervjun i Hiddenarchitecture.net här. Hidden Architecture » Druzhba Sanatorium – Hidden Architecture

Läs mer