MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

De blev Årets Lean-byggare!

Heidelberg Materials Precast Abetongs fabrik i Vislanda årets Lean-byggare

Heidelberg Materials Precast Abetongs fabrik i Vislanda årets Lean-byggare

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Heidelberg Abetongs fabrik i Vislanda bäst i klassen.

Fr v representanter från Lean Forum Bygg, Filip Sten, Beppe Harrysson, Paul Karlsson, Branislav Dimitrijevic, Emmie Karlsson och Anders Olofsson.

Priset för Årets Lean-byggare går till Heidelberg Materials Precast Abetongs fabrik i Vislanda.  Bakom priset står Lean Forum som motiverar valet av vinnare så här:

Med Lean-baserade verktyg förankrade i ett tydligt ledningssystem och en tydlig ledningsfilosofi knyter företaget ihop sin målbild och vision med ett aktivt, dagligt förbättringsarbete som över tid har gett tydliga, mätbara och redovisade effekter i produktivitet, arbetsmiljö och ekonomiskt resultat. Genom digitalisering och inspirerande visualisering samt tränade och engagerade ledare har bolaget visat hur Lean gör skillnad.”

– Nu är vi riktigt stolta. Jag tror att alla anställda har blivit tio centimeter längre i och med den här utmärkelsen. Det betyder mycket att bli sedd, säger fabrikschefen Paul Karlsson.

Företagets Lean-arbete har de senaste åren bland annat resulterat i 100 procent fler riskobservationer, 200 procent fler förbättringar och 15 procent effektivare produktion. Men fokus har inte legat på resultatet, förklarar Paul Karlsson:

– Det mest inspirerande under hela resan är att se enskilda individer växa. När de får släppa loss sin kreativitet, lösa problem och vara delaktiga i att utveckla sin egen arbetsplats så händer det mycket positivt, det är härligt att se.

Alla fabriker inom Heidelberg Materials Precast Abetong arbetar enligt Lean. Men H-fabriken i Vislanda är den som startade först och som har kommit längst Enligt vd:n Filip Sten har man införlivat Lean i det ordinarie ledningsarbetet.

Vi har även skapat en intern Lean-utbildning, där vi årligen utbildar ca 25 medarbetare, säger han.

Lean Forum Bygg arbetar för att främja en positiv utveckling inom samhällsbyggandet. Genom tävlingen Årets Lean-byggare lyfter man fram förebilder som utmanar och inspirerar till ett mer effektivt, jämställt och hållbart byggande.

Abetong lyfter produktionen

Läs mer