MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Betongframtid

Arrangerades 20 april på Convendum i Stockholm!

BetongFramtid i Betongvärldens regi arrangerades för andra gången den 20 april 2023. Vi återkommer med med mer information när besöksenkäten är ifylld.

 

Programmet såg ut enligt nedan.

 

14.00-14.20 Tomtebodas terminal får en ny mening
Tomtebodas postterminal ritades av Gustaf Rosenberg 1982. Det är ett av Sveriges mest spektakulära prefabbyggen. När svenskarna slutade skicka brev spelade terminalen ut sin roll men 2022 färdigställdes det mödosamma arbetet att ge fastigheten en helt ny mening som bussterminal, skola, och myndigheter med möjlighet att växa. Anna Axberg Olsson, arkitekt på Byrån för Arkitektur & Urbanism, berättar om transformationen.

 

14.25-14.35 Återanvända stommar
Carl-Johan Appelberg, marknadschef, på Heidelberg Materials Precast Sverige, berättar om erfarenheterna av innovationsprojektet Återhus där de tagit viktiga steg för att utforska hur HDF-bjälklag kan återanvändas i egna projekt.

 

14.35-15.05 Den gröna omställningen – så berör det näringslivet
Sofie Absér, Senior Green Transformation Strategist på Sweco gör en trendspaning och berättar om Swecos fokus på Sustainable Transformation och hållbara affärer. Hur spelar taxonomi och regelverk in? Vilka förväntningar finns i branschen? Kan näringslivet skylla på brist på politik eller kan de ta bollen själva?

 

15.05-15.15 Rivning och cirkularitet
Robin Rushdi Al-Sálehi, grundare av Vakansa och affärsutvecklare Codesign, ger oss en trendspaning om hållbarhet och återbruk.

 

15.15-15.45 The Tubed Mega Frame -skyskrapor utan kärna
Höga hus kan byggas utan den centrala kärnan om du placerar lasterna i pelare i väggen. Där kan du även förlägga ett vertikalt tåg istället för hissar. Mikael Hallgren, konstruktör, adj professor och tekn. dr från Tyréns berättar om ett projektet som det forskats igenom hela elva olika examensarbeten.

 

15.45-16.15 Paus

 

16.15-16.45 Riksbyggen visar vägen till 2030
Riksbyggens krav på klimatförbättrad betong inom nyproduktion av bostäder har godkänts av Scienced Based Targets initiative, SBTi, som bland annat tagit fram metoder och standarder för att möjliggöra för företag att utarbeta mål som är i linje med 1,5 gradersmålet i Parisavtalet. Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen, berättar om Riksbyggens mål att minska utsläppen av växthusgaser från nyproducerade byggnader i ett livscykelperspektiv med 50 procent per kvm BTA till år 2030.

 

16.45-17.00 Konjunkturprognos
Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen, ger oss en exklusiv byggprognos.

 

17.00-17.30 Sanningen om brand och stommaterial
Hur brand påverkar hållbar utveckling via hur vi bygger är en het fråga. Det forskas mycket om bränder i träbyggnader men även i betong. Ingen har bättre koll på det än Mattias Delin, forskningsdirektör på Brandforsk, och här ger han oss exklusivt en statusrapport och en trendspaning.

 

17.30 Mat & dryck

 

18.30 Betongvärldens 1-årsfest med Montermingel och massor av annat!

 

Partners och utställare var Reckli, Bemix, Pretec, Schwenk, Isobetong, Prefabsystem Montage, Bekaert, Mapei.