MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Smidmek har vind i seglen

Smidmek bygger ut Billingehus

Smidmek bygger ut Billingehus

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Tar hem ännu en ny affär.

Smidmeks nya affär gäller utbyggnaden av hotellet Billingehus som ligger på berget Billingens brant i Skövde. Hotellet ska byggas ut med både ett spa och en kongressdel, och Smidmek anlitas för totalentreprenad av de bärande konstruktionerna.

– Ett väldigt spännande och roligt projekt där skickliga arkitekter har gett oss utmaningar, säger Christian Jensen, chef för Smidmeks avdelning i västra Sverige.

Utbyggnaden i Skövde har beställts av byggbolaget Brixly AB i Mölndal. För delen som avser spa:et handlar det om en betongstomme, medan kongresshallen utgörs av en stålkonstruktion.

När det gäller kongresshallen har arkitektbyrån Wingårdhs tagit fram en spektakulär utformning för takkonstruktionen. Stålbalkarna kommer att behöva tillverkas i radie, och kopplas dels till pelare i långsidorna, dels till en fackverkskonstruktion i mitten av taket. Konstruktionen kommer att lyftas i ett stycke vilket innebär ett montagelyft på över 20 ton.

– Kongresshallens konstruktion kommer att ställa stora krav på montagelaget, säger Christian Jensen. Det här blir vår största utmaning i projektet.

Montaget startar i början av december och kommer att hålla på i åtta veckor.

Största bostadsaffären för Smidmek

Ny Smidmek-stomme levereras i Borås!

Väsby nästa för Smidmek!

Smidmek tar hem stororder

Läs mer