MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Malin Löfsjögård på Svensk Betong är kritisk till regeringens klimatplan

”Regeringen ska inte styra val av byggmaterial”

Malin Löfsjögård på Svensk Betong är kritisk till regeringens klimatplan

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Under torsdagen presenterade regeringen sin klimatplan för att uppnå EU:s och Sveriges klimatmål. Svensk Betong sågar förslaget om en ökad satsning på träbyggande.

Svensk Betong är kritiska till att regeringen förbiser fakta och istället försöker styra val av byggmaterial.

– Det är inte politikens uppgift att prioritera ett byggmaterial före något annat. Betongbranschen har en färdplan med målsättningen att all betong på marknaden ska vara klimatneutral 2045 med delmålet att klimatneutral betong ska finnas på marknaden redan 2030. Regeringens övertygelse om att materialet trä är bäst lämpat för att uppnå EU:s och Sveriges klimatmål utgår inte från vetenskap och fakta, säger Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong.

Svensk Betong uppmanar regeringen att överväga en mer balanserad syn på byggmaterial i sin klimathandlingsplan.

– Regeringen verkar inte förstå den samhällsekonomiska men även den klimatmässiga nyttan av rätt material på rätt plats ur ett livscykelperspektiv, säger Malin Löfsjögård.

Enligt Svensk Betong är en välgrundad och forskningsbaserad strategi nödvändig för att säkerställa att samhället byggs på ett hållbart och långsiktigt sätt.

– Ett ensidigt fokus på träbyggande riskerar suboptimering, snedvriden konkurrens och att uppsatta klimatmål inte uppnås. Dessutom underminerar det betongens bevisade fördelar och dess potential i att möta framtidens byggbehov och klimatomställning, avslutar Malin Löfsjögård.

Läs mer