MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Det första svenska mästerskapet i parkour avgjordes 2014 under SM-veckan i Borås. På lördag är det dags igen i Västerås på en helt unik 3D-printad bana i betong. Först i världen.

Först i världen: 3D-printad Parkourbana

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Det första svenska mästerskapet i parkour avgjordes 2014 under SM-veckan i Borås. På lördag är det dags igen i Västerås på en helt unik 3D-printad bana i betong. Först i världen.

-Vi har specialiserat oss på platser som lockar till rörelseglädje, säger Xinga Li, arkitekt på X2 Architects som ritat den nya parkourbanan.

Han är själv “pensionerad” parkourutövare och har desingat flera banor. Dock ingen i 3D-printad betong. Och att det blev så var lite av en slump, en googlesökning som ledde till ConcretePrint.

slideshow image

-Det finns många fördelar med 3D-printad betong, man slipper formar, du får bara betong där det behövs, elementen blir ihåliga vilket är bra för hållbarheten och budgeten, säger Xinga Li.

Transporterna blir enklare då elementen blir lättare, även om det tyngsta elementet väger tre ton.
Xinga Li har varit ansvarig för idé, design, produktion och etablering. Precis idag är allt klart.

-Jag ska ner nu och fota kidsen som inviger banan, jag kan skicka bilder, säger Xinga Li.

slideshow image

-Heidelberg Materials och vi har arbetat tillsammans med de senaste fem åren och för att få fram en 3D-printbar betong. Nu är vi i mål och har flera beställningar, allt från korallrev i Kosterhavet till parkourbanor, säger Tobias von Haslingen på ConcretePrint.

Parkour-SM direktsänds i SVT på lördag den 29 juni.

Så här funkar Parkour

Parkour handlar om att ta sig från punkt A till punkt B på bästa möjliga sätt. En parkourtävling avgörs med hjälp av runs. Ett “run” är max 60 sekunder och under den tiden visar utövaren vad den kan för parkourövningar med inslag av både volter och hopp. Deltagarna behöver inte använda hela banan utan kan själva välja vilka delar som passar för just de övningar de vill utföra. Momenten som deltagarna blir bedömda i är flow, kreativitet, svårighetsgrad, utförande och helhet.

Läs mer