MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Kajplats 6 vann!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

“Byggnaden har genom sin höjd slanka och fina proportioner”.

Kajplats 6 är stockholmarnas nya favorit. Det har nämligen blivit utsetts till Årets Stockholmsbyggnad 2022. Bakom det 26 våningar höga huset står Ripellino Arkitekter och JM.

Det är 13:e året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. Utifrån inkomna förslag nominerar en jury tio finalister där vinnaren utses genom röstning.

Foto: Michael Perlmutter.

– Det är ett fint erkännande, Årets Stockholmsbyggnad är ju något som medborgarna väljer. Jag är glad att vi har bidragit positivt till staden med en byggnad som folk uppskattar, säger Alessandro Ripellino, ansvarig arkitekt för projektet.

Kajplats 6 är ett av fyra nybyggda hus längs Liljeholmskajen i Marievik. Med sina 26 våningar är det kajens högsta byggnad. Huset rymmer 199 bostadsrättslägenheter där de boende flyttade in under 2021.

– Det här är ett hus i ett av stadens främsta lägen, byggnaden är enkel och läsbar på avstånd. En vit gestalt, mural och sluten. Men toppen och basen är väldigt transparanta, säger Alessandro Ripellino.

Foto: Michael Perlmutter.

Byggnadens bas samlar sig kring en gård med plantering i mitten och öppning ut mot vattnet. Högst upp ser en glaskub ut att sväva, som en lanterna som lyser över staden. Där uppe ryms en restaurang med glas från tak till golv och en vidunderlig utsikt.

– Huset erbjuder olika upplevelser på olika avstånd. Först de enkla beståndsdelarna på avstånd. Sedan kommer du närmare och börjar se detaljerna: kritvita streck som står ut ungefär fyra centimeter från den varmvita fasaden och bildar tydliga skuggor. Som ett rustikt palats eller kanske grovstickat som en lusekofta, säger Alessandro Ripellino.

Entréerna är klädda i trä liksom alla balkonger. Håligheterna ser ut som om de har karvats in i huset och visar upp träet där innanför. Det är en blinkning till Årstaskogens björkar med sina vita stammar och den varma ljusa veden strax under.

Sammanlagt kom det i år in nästan 4 700 röster. Vinnaren Kajplats 6 fick drygt 700 röster.

Juryns kommentar om vinnaren:

”Kajplats 6 är ett av fyra nybyggda höga hus längs vattenlinjen vid Liljeholmskajen. Det stora landskapsrummet vid Årstaviken ger utrymme att bygga på höjden och byggnaden har just genom sin höjd slanka och fina proportioner. Glasvolymen längst upp är en markör i form av en restaurang som skiljer ut detta hus från de andra i raden. Glädjande att allmänheten ges möjlighet besöka denna och blicka in över staden.”

Finalister 2022:

De tio finalisterna fick tillsammans 4 684 röster. Rösterna fördelades enligt följande:

Kajplats 6. 716 röster.
Yogapaviljongen i Vasaparken. 698 röster.
Kärrtorps centrum. 554 röster.+
Parkhuset. 457 röster.
Oxford/Kvartetten. 447 röster.
Liljevalchs+. 420 röster.
Pumpstationen Hammarbybacken. 419 röster.
Förskolan Kastanjen. 394 röster.
Tillbyggnad Bromma kyrka. 316 röster.
Åkeshovs Arboretum. 263 röster.

Så valdes finalisterna:

Tävlingen startade med en nomineringsperiod till den 2 februari. Där kunde alla som ville lämna förslag via mejl eller brev. De nominerade byggnaderna presenterades för en jury som utsåg tio finalister. Juryn utgick från byggnadens arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm. Den 13 april inleddes en omröstning via webb, sms, mejl och brev. Omröstningen var öppen för alla och pågick till och med den 18 maj. Vinnaren, Årets Stockholmsbyggnad 2022, presenterades den 7 juni.

Tävlingskriterier:

Byggnaden ska ligga i Stockholms stad, inom kommungränsen. Det kan vara stora som små byggnationer exempelvis bostadshus, kontor, skolor, parker eller liknande. Det kan även vara en större renovering eller ombyggnation som är av stor betydelse. Byggnaden ska ha färdigställts under 2021.

Läs mer