Hans Pettersson och hans duktiga team har i Våga-projektet överträffat sig själva i leveransen av det nya vattentornet i Varberg – ett unikt betongmonument. Den vågformade vattencisternen, som löper horisontellt nästan 200 meter, högt över fälten intill E6, utgör redan ett landmärke.
Våga bryter mot den traditionella runda tornformiga utformningen av vattentorn med sin långsträckta vågform uppdelad i två separata horisontella cisterner. Den svävar på åtta betongpelare och ett centrumtorn, vars högsta punkt når 79 meter över havet. Just konstruktionen har inneburit en utmaning i både betongteknik och gjuttekniskt utförande. Även det utsatta väderläget har inneburit stora utmaningar avseende kranlyft och annat arbete i kraftiga vindar.
Under det gångna året har Rasmus spelat en avgörande roll i att säkerställa ett enastående betongutförande i ett av HA Byggs mest prestigefyllda projekt i Alelyckan vattenverk. Hans insatser har inte bara varit avgörande för projektets estetiska och funktionella framgång, utan har också bidragit till gjutteknikens utveckling på flera betydande sätt. Allt för att säkerställa den höga kvalitet i betongbassängerna som krävs för avsedd livsmedelsproduktion. Med inställning att ”varje gjutning räknas” är alla medarbetare delaktiga och viktiga lagspelare för ett excellent resultat.
Rasmus skyndar långsamt, är metodisk och noggrann. Trots sin än så länge relativt korta tid inom bygg har han visat att han behärskar både komplicerade platsgjutna betongkonstruktioner och byggbranschens snava tidsoptimeringar. Han är en problemlösare av rang som alltid finner kreativa och effektiva lösningar på de utmaningar han ställs inför. Med stort hjärta för människor och betong är Rasmus en mycket uppskattad kollega och förebild.
Ulf Thorell är ansvarig för alla betongarbeten på landdelen av Slussen, SN 81, vilken sträcker sig från Katarinavägen ner till Södermälarstrand. Han har varit med ända sedan projektet startade 2016 med rivning, schaktarbeten och pålning. Det är ett komplext projekt med biltrafik igång, komplicerade betongjobb och en stor mix av människor som ska dra åt samma håll, från unga som är ute på sitt första projekt, till veteraner som kanske är på sitt sista.
Ulf är ödmjuk, kunnig, omtyckt och väldigt noggrann.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.