MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Här är vinnarna!

Betonggalan 2023 på Waterfront i Stockholm

Betonggalan 2023 på Waterfront i Stockholm

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Se vilka som blev årets pristagare på Betonggalan.

Betonggalan 2023 på Waterfront i Stockholm

Nu är det avgjort! Under en timme ikväll på Stockholm Waterfront delades elva priser ut till lika många fantastiska företag eller personer som på olika sätt har utmärkt sig i betongbranschen.

Årets Varumärke: Thomas Betong
Motivering: Årets varumärke 2023 tilldelas Tomas Betong. Det klassiska familjeföretaget har gjort en imponerande varumärkesresa som förtydligar och förnyar företagets identitet och själ. Den gedigna plattformen, som täcker kultur, kommunikation och ledarskap, är trovärdig i allt från strategi och vision till färger och logga. Detta manifesteras av en engagerad ledare som brinner för betongens roll i det hållbara samhällsbygget. Företaget utstrålar hållbarhet på flera plan, ekonomiskt, socialt och inte minst genom att arbeta för att minska betongens klimatpåverkan på ett sätt som kan komma hela branschen till gagn.
Sponsor: Pol Roger
Jury: Karin Larén Hallström, vd Hallström PR, Anders Carlén, affärsutvecklare, Bonnier News, och Fredrik Karlsson, chefredaktör, VVS-Forum och Elinstallatören.

Årets Betongforskning: Magnus Döse, KTH & Rise
Motivering: Magnus Döse tilldelas priset för genomförandet av omfattande experimentella studier av hur strålningen från ballast av betong kan minskas och på ett pedagogiskt sätt ha spridit resultaten från studien både muntligt och skriftligt till en bredare publik.
Sponsor: Sika
Jury: Johan Silfwerbrand, professor KTH, Urs Mueller, Schwenk, och Niklas Johansson, Mapei.

Årets Montageledare: Sigfrid Baumgartner, Smidmek
Motivering: En viktig uppgift för en montageledare idag är att man kan genomföra sina projekt på ett säkert sätt och inom rätt tid oavsett om det handlar om nybyggnation eller tillbyggnader i befintliga stommar där komplicerade detaljer och pågående verksamhet påverkar framdriften av montaget. Dessa kvalitéer uppvisar Sigfrid Baumgartner en hög nivå av och därför är han en värdig vinnare av ”Årets montageledare 2023”.
Sponsor: Bemix
Jury: Peter Aronsson, Prefabbyggarna (ordf.), Henrik Nilö, Prefabsystem Montage och Mikael Rosenholm, Benders.

Årets Betongentreprenör: David Salekärr, Serneke
Motivering: Sveriges högsta byggnad kräver planering i alla led, inte minst logistiken. Material ska upp till 250 meter. Det krävs även optimering av geometrierna så att det blir så mycket säljbar yta som möjligt. Det gör att stommen är väldigt slimmad vilket kräver en hög mängd armering per kubikmeter betong. Att som betongentreprenör ro ett sånt projekt i land motiverar en vinst.
Sponsor:
Sveab.
Jury: Akin Barin, Swerock, (ordf.), Robert Lundström, Sveab, och Jonas Davidsson, Thomas Betong.

Årets Betongkonstruktör: Gustav Söderlund, PE Teknik & Arkitektur
Motivering: En ung konstruktör med hög teknisk kompetens som har haft en betydande roll i ett komplext projekt. Stort driv i projektet som arbetat högt och lågt med både övergripande delar samt stor detaljrikedom.
Sponsor: Mapei
Jury: Daron Omed, Cowi, Jenny Andersson, Tyréns, och Erik Beets, VBK.

Årets Jämställdhetspris: Dalaupproret för en jämställd byggbransch
Motivering: Initiativet föddes ur idén att skapa ett klimatneutralt hus, Villa Zero, där en av ambitionerna var att inspirera till en mer jämställd byggbransch. Huset byggdes av ett arbetslag som mestadels bestod av kvinnor och bygget fick därigenom stor uppmärksamhet. Arbetet för en mer jämställd byggbransch fortsatte och initiativtagarna genom Women Building Sweden lyckades samla en stor grupp aktörer regionalt i Dalarna som undertecknade ett upprop. Uppropet gick ut på att tillsammans verka för en mer jämställd byggbransch. Idag har 82 bolag ställt sig bakom uppropet för att påskynda jämställdhetsarbetet i branschen och initiativet fortsätter att leverera konkreta handlingsplaner för byggbranschen i Dalarna. Initiativet är ett bra exempel på hur framgångsrik regional samverkan kan vara och spinner genom hela kedjan från leverantörer, konsulter, arkitekter, byggbolag och byggherrar. Flera aktörer är mindre företag som genom samverkan får tillgång till kompetens och arbetssätt som möjliggör en förändring som annars kan vara utmanande som mindre organisation.
Sponsor: Tranemo Prefab.
Jury: Anna Henriksson, Sverigehuset (ordf.), Angela Holecek, Thomas Betong och Kjell Bye, BRA Bygg.              

Årets Miljöpris: Kungsörnen
Motivering: Projektet Kungsörnen visar att nybyggnation av flerbostadshus kan ske med låg klimatpåverkan, kostnadseffektivitet och bibehållen kvalitet och standard. NCC jämförde prefab, trä och platsgjuten betong – där det sistnämnda blev både billigast och gav en halverad klimatpåverkan. Den faktorn som bidrog mest var en materialoptimerad konstruktion. Förutsättningen var frihetsgrader i förfrågan gällande tidplan och material. Ett helt vanligt projekt som kan förändra en hel bransch.
Sponsor: Thomas Betong. 
Jury: Amanda Borneke, Sweco (ordf.), Karin Bergkvist, Swerock, Sara Brantvall, Starka

Ung & Tung: Rebecka Romin, Peab
Motivering: Vinnaren av Ung & Tung 2023 har den positiva kraften att arbeta lösningsorienterat och alltid sätta människors värde före andra parametrar. Hon brinner för att lyfta & inspirera unga till att välja bygg-& anläggningsbranschen och hennes engagemang är outtröttligt. 
Initiativen till förändring är otaliga och genuiniteten lyser starkt igenom. Vi ser ingen gräns för vad Rebecka kan göra för att inkludera och attrahera nya förmågor till den bransch hon älskar mest. Rebecka har hittat hem och vi är övertygade om att hon kommer att hjälpa många andra att hitta hem – att hitta till byggbranschen.

Årets Arbetsmiljöpris: Starkas brödrost
Motivering: Med ett starkt stöd från högsta ledningen och med stor involvering har man tillsammans med leverantören utvecklat ett unikt lyftbord – en ”brödrost” som ger en bra ergonomi, minskat kvartsdamm och färre olyckor. Genom sin öppenhet mot branschkollegor så hoppas vi detta får spridning till en hållbar och attraktiv arbetsmiljö i prefabbranshen.
Sponsor: Ecoratio.
Jury: Ulrika Dolietis, Håll Nollan, (ordf.), Gunnar Hagman, Green Business, och Linda Dahlin, Betonghåltagning Göteborg.

Årets legend: Carina Edblad, vd Thomas Betong
Motivering: Med sin passion och ett brinnande intresse för samhällsbyggnad och hållbarhet så är Carina Edblad i våra ögon en legend och till 110 procent en person för bygg- och betongbranschens historieböcker. En person som från ung ålder befunnit sig ute i produktion, lärt, tittat, utvecklat, tagit in och byggt vidare kan inte beskrivas som annat än passionerad.
Som en stark och fokuserad ledare i en mansdominerad bransch har hon suttit i styrelser för flertalet stora svenska byggföretag och därmed verkat för förändring. Carina Edblad skriver in sig i som en briljant förebild som visar på möjligheter med hjälp av ett föredömligt ledarskap som bygger på att medarbetare ska känna stolthet över det de gör. Ett teamwork – tillsammans.
Priset delas ut av Isobetong

Johan Silfwerbrandspriset: Amro Nasr, LTH
Vinnaren röstas fram på Betongvärldens hemsida

Stort grattis säger vi till alla!

Läs mer