Dag 1, fredagen den 1 april.
”Betongbranschen är full av fabrikörer. De bryr sig mest om vad står på sista raden”. Orden är inte mina, de kommer från en initierad person som jag respekterar mycket. Kanske har han rätt. Branschen är full av kunniga tillverkare som kan sin produkt, sin tillverkning och tittar ner på sista raden.
Men tyvärr är de rätt ointresserade av själ, hjärta och hur branschen uppfattas. Fabrikörerna har nämligen även hamnat på positioner som marknadschefer. En icke genomförd marknadsinsats innebär sparade pengar och syns ju direkt på sista raden. Katsching!
Det finns undantag. Några är Carl-Johan Appelberg på Contiga, David Rhudin på Sydsten, Karin Pettersson på Bemix, Niklas Tjeder på Mapei, Nicklas Stenqvist på Bekaert och Tomasz Borowiec och Andreas Liikane på Schwenk. De är på, de köper visioner, de förstår att en rätt satsad krona på marknadsföring idag, blir två eller tre på sista raden. Fast kanske inte i år. Men nästa, och nästa.
Det finns fler, men jag nämner de här för det är tack vare dem Betongvärlden har kunnat starta. Jag är övertygad om att det behövs. Betongbranschen behöver synas, höras och den behöver genomtänkt journalistik.
För något år sen, när jag var på Arkitekturgalan, jag brukar gå varje år innan pandemin slog till, träffade jag Jessica Ehrnst, som då var vd på Arkitema. Hon undrade vad jag gjorde där. ”Alla vill ju bygga med trä nu, jag trodde betongbranschen gett upp!” sa hon lite skämtsamt.
”Nej”, tänkte jag säga. ”De sitter i sina fabriker. De sparar in både resa, hotell och seminarieavgift genom att stanna hemma. Katsching!”
Jag heter Roger Andersson och har sen 2004 varit chefredaktör för Tidskriften Betong. Nu ska jag bland annat driva den här sajten och det ska bli fantastiskt roligt. Jag är inte ensam, kolla vilka coola bloggare som är med.
Jag ska nöja mig med att nämna en: Oskar Esping, som oförtröttligt sprider betongkunskap i Sverige genom att ge råd till alla som vill veta. Han är en influencer i ordets rätta bemärkelse, fast han skulle aldrig någonsin skulle vilja kalla sig det.
De första 30 dagarna här på Betongvärlden tänkte jag berätta dagligen om vad jag gör, hur jag tänker, vilka som hör av sig och vilka som dissar. Det blir Betongvärldens lilla dagbok och även min. Hör av er om vad ni tycker, det är er sajt. Vi ses imorgon!
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.