MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

En ledig dag bland betongare!

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

Eftersom mina arbetstider gör att det mesta utanför jobbet blir bökigt att få till så valde jag att ta ledigt en dag när jag skulle lämna blodprover på morgonen. Det betydde dock inte att jag åkte hem och latade mig efter det utan jag begav mig direkt iväg till Skanskas fabrik i Bromsten för att lifta med en betongbil ut till ett parkeringsgarage i Mörby.

Där skulle Betongdesign i Stockholm AB och Tyresö Betong  gjuta golv med fall (lutning) mot tre brunnar och borstad yta. Douglas från Asplund Betong var också där och hjälpte till. Jag var på plats under gjutningen för att jag ville se jobbet från betongarnas perspektiv mer än man gör när man levererar, dessutom blev det intressanta diskussioner om vad som funkar eller inte funkar bra i branschen och vad man hade önskat för förändringar. Det uppstår en del irritation mellan de olika yrkesgrupperna (betongare, pumpförare, fabrik, chaufför) och detta beror ofta på bristande kommunikation. Det är ett viktigt ämne som det borde pratas mer om.

Utmaningen med dagens gjutning var fallen mot de tre brunnarna. I vanliga fall läggs betongen på rätt höjd med hjälp av laser, men här fick man använda en pinne med ett snöre på som mätte rätt nivå på rätt avstånd från brunnarna. Efter att betongen lagts ut glättade man den vilket betyder att man polerar ytan och sedan var det dags att få till den borstade ytan. Det görs som det låter, man använder en borste för att göra tunna ränder i betongen som sedan funkar som halkskydd. Detta kan även göras på väggar för att skapa mönster. Här kan ni se ett kort klipp från när betongen läggs ut, vibreras och höjden kontrolleras.

Betongdesign i Stockholm-Mälardalen AB är ett företag som grundades 2018. Idag är de tio medarbetare som har hög kompetens och lång erfarenhet från alla typer av betongentreprenader. De är måna om att ta hand om sina kunder och gör alltid sitt bästa för att leva upp till kundernas krav. De formsätter, armerar, gör stämpelbetong (mönsterbetong) och gjuter allt från villagrunder till industrilokaler. Kort sagt – de kan platsgjuten betong!

Betongdesign i Stockholm har dessutom
sedan starten varit en stolt sponsor av Barncancerfonden. Förutom att de bidrar årligen har de skapat något som de kallar “kubikometern”. För varje utlagd kubikmeter betong skänker de oavkortat tio kronor till Barncancerfonden! Det betyder att alla som samarbetar med dem på något sätt bidrar till att göra skillnad i kampen mot barncancer, visst är det fantastiskt! Jag tycker att detta är föredömligt, och vill uppmana er som läser att fundera över hur ert företag kan göra skillnad. För att se hur kubikometern ligger till just nu så går ni in på deras hemsida btgdesign.se.

Stort tack till samtliga inblandade för att jag fick hänga med er en dag!

Foto: Åsa Karlström.

Läs mer