Veckans bild av betong – ja hur mycket betong här finns vet jag faktiskt inte – man jag väljer en rykande färsk bild från Betongvärldens event i torsdags, Betong Framtid.
Eventet ägde rum på Grand Hôtels Vinterträdgård.
Här sitter historiken i väggarna och nobelpristagare har samlats här, innan nobelfesten växte och flyttades till Stadshuset.
Grand Hôtels historia i Stockholm började1874. År 1909 invigdes en ny storslagen del av hotellet, Grand Hôtel Royal. Och kronan på verket blev Vinterträdgården, en grön oas.
De ursprungliga skisserna till interiören utfördes av Lars Wahlman men Wilhelmina Skogh överlät senare arbetet med Royal helt och hållet till Ernst Stenhammars arkitektkontor där Edvard Bernhard var anställd. En större renovering av Vinterträdgården genomfördes 1923. Då togs bland annat den stora fontänen i mitten bort.
Så småningom fick en del av grönskan i Vinterträdgården lämna plats åt den dansanta stockholmspubliken. Grand Hôtel Royal blev det nya innestället när jazzen slog igenom på 1930-talet. I dag är Vinterträdgården plats för flera stora event med avancerade ljud- och ljuslösningar.
För fyra år sedan tilldelades Vinterträdgården ett hedersomnämnande i tävlingen Svenska Ljuspriset, med Oscar Nyström som ansvarig ljusdesigner.
Som fotograf har jag sällan fotograferat under bättre förhållanden. Som just ljuset, rymden och möjligheten att fotografera från en balkong.
Betong Framtid blev en succé med bra föreläsare, fantastisk mat, underhållning av Dogge Doggelito och inte minst alla branschens deltagare. Så mycket glädje, så många leenden. En fantastisk kväll. Och av de 800 bilder jag tog under dagen och kvällen har nästan 200 lagts ut här. Tack alla som ställde upp framför kameran!
Jurymotiveringen till Svenska Ljusprisets hederspris:
”Den skickligt utförda ljussättningen lyfter fram arkitekturen i det anrika rummet. Detaljer som pelare, valvbågar och balustrader har bearbetats med en perfekt precision. Det fulländade resultatet ger en stark upplevelse i sin helhet och tål även att studeras i minsta detalj. De digitala ljusprojektionerna av världsklass ger ytterligare en dimension med oändliga möjligheter till att skapa andra fiktiva och fantasifulla miljöer i lokalen.”
På veckans bild syns panelen som tar tempen på kommunikationen i betongbranschen med Karin Pettersson, vd Bemix, och Fredrik Karlsson, chefredaktör VVS-Forum och Elinstallatören med Roger Andersson som moderator.
Kamera: Sony A7II
Objektiv: 16 – 35 mm (16mm här)
Inställningar: ISO 1250
Bländare: 4
Tid: 1/60
Vi ses nästa vecka!
I love betong – Boel
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.