MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Snart på vår bakgård!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

“Snart finns det på vår bakgård och det är våra barn det äter.”

Påsklov i Roslagen. Efter en intensiv podinspelning på Fredrik Karlssons redaktion på Ringvägen på Söder i Stockholm tog jag bussen från Stockholm till Hallstavik. Jag sov första timmen, spelade sudoku en kvart och mådde illa de sista 45 minuterna. Ska man åka buss mellan Edsbro vägskäl och Skebobruk då ska man titta på vägen. Nu vet ni det. Och jag med.

Vårt podavsnitt, som ni får höra till helgen, handlar om svartjobb. Det är ett avskum i nedre botten av vår bransch som inte är oss värdiga. Alltså inte svartjobbarna, de vet nog inte ens vad som händer. De ligger på madrasser, upp till 30 stycken i en etta, och jobbar för 20 kronor timmen. Det är sant, i vår bransch, 2022.

Även döttrarna till vd:arna i de börsnoterade bolagen.

Men det görs möjligt genom underentreprenörer till underentreprenörer till totalentreprenörer som är börsnoterade storbolag och som vi alla kan namnet på. Det är immiga glas och närsynthet för det är klart att 20 kronor i timmen gånger 1 000 timmar gånger 1 000 timmar är värt något.

Dessvärre är kriminaliteten som svartjobben innebär bara en obehaglig sida av ett mynt med flera sidor. De andra sidorna är maffia och knark och organiserad brottslighet. Så de där 1 000 timmarna gånger 1 000 timmarna göder ett monster som vi absolut inte vill ha. Snart finns det på vår bakgård och det är våra barn det äter. Även döttrarna till vd:arna i de börsnoterade bolagen.

Läs mer